Apple je večeras u svom sjedištu u Cupertinu predstavio novu generaciju svojih telefona. Upravo na krilima velike potražnje za iPhoneom Apple je danas dosegao nevjerojatnu tržišnu vrijednost koja je povremeno premašila 3 bilijuna dolara te je jasno kako je ovo za kompaniju najvažniji proizvod čijom im se prodajom u kasu slijevaju milijarde dolara.

Appleovi uređaji Obavezno ažurirajte svoje Apple uređaje: Tek otkrivenu ranjivost hakeri već uvelike iskorištavaju

Kao i prošle godine, Tim Cook i ekipa Appleovih visokorangiranih dužnosnika predstavili su četiri modela iPhonea, dva obična iPhonea te dva modela iz Pro serije.

Gamerski stroj

Nova generacija, kako se i očekivalo i najavljivalo, dolazi s jednim velikim novitetom, a to je - priključak. S iPhoneom 15 Apple je umirovio dugogodišnji Lightning priključak te će se sva četiri modela iPhonea 15 puniti putem USB-C priključka, uz napomenu da je brzina prijenosa podataka na modelima Pro veća. Novi priključak znači da će korisnici Appleove telefone posljednje generacije moći puniti s postojećim punjačima (ako već imaju gadgete koji se pune putem ovog priključka), dok će oni koji su do sada koristili samo Appleove uređaje s Lightningom morati kupiti novi kabel ili poseban adapter.

Apple iPhone 15 sa USB-C kabelom (Foto: Apple)

To, naravno, nije jedini novitet, no svakako je najznačajniji. iPhone 15 Pro i Pro Max sada dolaze s novim i najbržim Appleovim mobilnim čipsetom do sada, A17 Pro. Prilikom predstavljanja naglasili su kako novi čipset predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodne modele što se prvenstveno odnosi na grafiku. Grafički procesor sada je 20 posto brži i podržava ray tracing, a kvaliteta grafike je takva da će se na ovim telefonima moći igrati i igre za konzole.

Oba modela zadržala su dijagonale ekrana svojim prethodnika - one iznose 6,1, odnosno 6,7 inča za model Pro Max. Još jedna ne toliko značajna promjena, no promjena koju će dosadašnji korisnici svakako osjetiti odnosi se na tipke te je tipka za utišavanje zvuka sada postala tzv. akcijska tipka koja će korisnicima omogućiti upravljanje opcijama koje sami žele.

iPhone 14 Pro Max i iPhone 14 Pro Jeste li iznenađeni? Ovo je najprodavaniji telefon na svijetu u prvoj polovici 2023.

Appleovi Pro modeli naročito su popularni zbog kamera, a novi sustav kamera uključuje glavnu 48MP kameru s brojnim naprednim opcijama uključujući i snimanje portreta bez aktiviranja posebnog portretnog moda te mogućnosti naknadnog odabira fokusa. Oba modela Pro imaju istu i ultraširoku kameru rezolucije 12MP, no razlikuju se po telefoto kamerama te dok model Pro ima 3x telefoto kameru, iPhone 15 Pro Max dolazi s 5x telefoto kamerom.

Mogućnosti ovih kamera su brojne i napredne (uključujući i mogućnost snimanja prostornog, odnosno 3D videa) te nema sumnje da će mobilni fotografi uživati snimajući s njima. Cijena iPhonea Pro iznosi 999 dolara, dok model Pro Max dolazi po cijeni od 1199 dolara, a ovi modeli, kao i obični modeli iPhone 15 u prodaji će se pojaviti 22. rujna.

iPhone 15 i 15 Plus

Apple iPhone 15 (Foto: Apple)

Što se tiče običnih modela, iPhone 15 i 15 Plus dizajnom i veličinom slični su svojim prethodnicima (ekran dijagonale 6,1 inč i 6,7 inča), a sada imaju neke opcije na koje smo navikli na modelima iPhone 14 Pro i Pro MaX. Prije svega, to je čipset starije generacije A16 Bionic, ali i Dynamic Island, opcija koja kombinacijom hardvera i softvera omogućuje bolji prikaz određenog sadržaja poput glazbenog playera, navigacije i slično.

I ovi modeli dolaze s naprednim sustavom kamera, uz glavnu kameru rezolucije 48MP koja također podržava spomenutu mogućnost snimanja portretnih fotografija bez aktiviranja posebne opcije te mogućnost naknadnog fokusiranja objekata i ljudi na snimljenim fotografijama. Cijena ostaje ista kao i na prethodnicima - 799 dolara za iPhone 15, odnosno 899 dolara za model Plus.

Novi modeli satova

Telefon i punjači Apple objavio upozorenja oko punjenja iPhonea: Evo što nikada ne smijete raditi

Nova generacija Appleova sata Watch Series 9 dolazi s čipsetom S9 koji donosi više snage i bolju grafiku, pri čemu trajanje baterije i dalje ostaje 18 sati. Veliki novitet i opcija za koju u Appleu kažu da će se koristiti svakog dana jest upravljanje nekim opcijama poput javljanja na poziv i završavanja poziva s dva brza dodira palca i kažiprsta. Dakle, samo s jednom rukom, na kojoj se nalazi sam sat i brzim pokretima prstiju korisnici će se moći javiti na poziv i poklopiti, ali i mijenjati pjesme na glazbeno playeru i slično.

Apple Watch Series 9 (Foto: Apple)

Predstavljena je i nova generacija njihova najjačeg sata - Apple Watch Ultra 2. Sat namijenjen avanturistima i sportašima također dolazi s čipsetom S9, a svjetlina ekrana iznosi čak 3000 nita, što je Appleov najsvjetliji ekran do sada. Baterija i dalje traje do 36 sati, odnosno 72 sata u modu slabije potrošnje energije.

Apple AirPods Pro (2. generacija) (Foto: Apple)

Na konferenciji, iako se to ranije spominjalo, nije predstavljena nova generacija slušalica, no Apple ja najavio kako će i AirPods dobiti USB-C priključak, a isti očekujemo i na drugim nadolazećim Appleovim uređajima.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju