Apple objavio upozorenja oko punjenja iPhonea: Evo što nikada ne smijete raditi

Treba biti oprezan pri punjenju mobilnih uređaja jer samo jedna greška može dovesti do ozljeda ili čak zapaljenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2023. / 11:22

Telefon i punjači (Foto: Getty Images)

S obzirom na to koliko danas različitih gadgeta koristimo - od telefona, tableta, slušalica, dlanovnih igraćih konzola pa do prijenosnih računala, čini se kako je u svako doba dana barem jedan uređaj povezan s utičnicom i da mu se puni baterija. U nekim, srećom rijetkim situacijama, došlo je do problema tijekom punjenja te je, zbog neispravnog punjača ili iz nekog drugog razloga, nastao požar.

Punjenje pametnog telefona, ilustracija Punite mobilni uređaj gdje stignete? FBI ima važno upozorenje za vas

Iz Applea zbog toga upozoravaju korisnike na neka pravila kojih se trebaju pridržavati prilikom punjenja njihovih telefona. Pravila se pogotovo odnose na korisnike koji telefone pune tijekom noći, a ponekad znaju zaspati s iPhoneom u rukama.

Upravo to iz Applea izdvajaju kao veliku opasnost koja može dovesti do ozljeda, opeklina pa čak i požara. Nemojte zaspati na uređaju, strujnoj utičnici ili bežičnom punjaču ili ih postaviti ispod deke, jastuka ili tijela, kada je povezan s izvorom struje, napominju iz Applea na službenim stranicama. Također, korisnike savjetuju da tijekom punjenja iPhone, strujni adapter ili bežični punjač drže u “dobro prozračenoj prostoriji”.

Iako su iPhone, kao i Appleovi punjači dizajnirani u skladu sa zahtjevima regulatora i međunarodnim sigurnosnim standardima vezanim uz zagrijavanje i temperaturu uređaja, nemojte nikada tijekom punjenja držati telefon ili punjač uz tijelo jer uvijek postoji mogućnost da dugotrajni kontakt s toplijom površinom uzrokuje ozljede.

Još jedan važan savjet za korisnike njihovih uređaja jest da izbjegavaju korištenje punjača trećih strana koji nemaju dovoljnu voltažu za sigurno punjenje telefona te, naravno, trebaju izbjegavati punjenje s oštećenim kabelima.

Realme GT Neo 5 Baterija na ovom telefonu može se napuniti do punog kapaciteta u manje od 10 minuta

Ono što je svima dobro poznato, a što su ponovno naglasili iz Applea jest da se punjači ne drže na mjestima koja su vlažna ili mokra, da ih ne pune blizu sudopera, kade i sličnih mjesta te da nikada ne diraju punjače s mokrim rukama. Iako su to neke zdravorazumske stvari, ipak ih se svi ne pridržavaju, što povećava opasnost od strujnog udara i ozljeda.

Izvor: Mint

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti