Odobrena aplikacija koja će pomoći osobama koje pate od noćnih mora i problema sa spavanjem uzrokovanim PTSP-om

Aplikacija se može preuzeti samo uz recept, a za njeno korištenje potrebno je imati Appleov telefon i sat.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2020. / 13:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon provedenog istraživanja i testiranja u kojem je sudjelovalo 70 pacijenata, američka Agencija za hranu i lijekove početkom mjeseca dala je zeleno svjetlo aplikaciji za Appleove uređaje koja bi trebala pomoći osobama koje imaju problema pri spavanju. Aplikacija nazvana NightWare prvenstveno je namijenjena osobama koje pate od noćnih mora i problema sa spavanjem uzrokovanim PTSP-om.

Zanimljivo je da je NightWare u SAD-u dostupan samo uz recept, a za korištenje aplikacije potrebno je imati i iPhone i Apple Watch putem kojeg se prati kretanje tijela i otkucaji srca tijekom spavanja. Kada aplikacija na temelju informacija sa sata prepozna da osoba ima noćne more (na temelju pomicanja osobe te otkucaja srca), ona će aktivirati sat koji će početi lagano vibrirati. Takva vibracija trebala bi korisnike “izvući” iz noćne more, no ne bi ga trebala probuditi.

Aplikacija ne radi za svakog korisnika na isti način te prvo prikuplja podatke o korisniku te putem posebnog algoritma za svakog pacijenta stvara poseban profil spavanja. Zahvaljujući svim tim podacima, algoritmu i praćenju spavanja i otkucaja srca, NightWare trebao bi korisnicima pomoći da spavaju bolje i kvalitetnije.

Iz Agencije za hranu i lijekove naglašavaju kako ta aplikacija nikako ne smije biti jedina terapija za PTSP te se mora koristiti zajedno s ostalim propisanim lijekovima i terapijama. Također, ne bi je trebale koristiti niti osobe koje hodaju u snu ili se nasilno ponašaju u snu, a što se tiče potencijalnih rizika, pokazalo se da su oni manji u odnosu na prednosti koje aplikacija može donijeti korisnicima.

Izvor: PC Mag
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti