Oduševljenje na istoku Hrvatske: Pola stoljeća mislili su da je izumro, a sad ga ponovno pronalaze u vrtovima

Iako ga nije bilo u Hrvatskoj, poznato je da se kolonije nalaze u Vojvodini, ali i Mađarskoj, pa nije isključeno da se neka od tih kolonija proširila i prema Vukovaru.

Martina Čizmić | 17.03.2023. / 11:12

Povrtnjak, ilustracija (Foto: Getty Images)

Već pola stoljeća glodavac slijepo kuče, životinja slična krtici, smatrao se izumrlim na području Hrvatske. No čini se da se jedna kolonija pojavila na samom istoku zemlje.

Kako prenosi Hrvatski radio Vukovar, stanovnici Vučedola prijavili su pojavu tih zanimljivih životinja, što je, smatraju u Javnoj ustanovi za zaštitu prirodnih vrijednosti Vukovarsko-srijemske županije radosna vijesti.

Ovo nam je dragocjen podatak jer ga sad više nećemo smatrati izumrlom vrstom, rekao je za Hrvatski radio Vukovar Pavao Dragičević iz Javne ustanove. Dodao je kako će se obaviti genetska istraživanja kako bi se otkrilo podrijetlo ovih glodavaca.

Naime, iako ga nije bilo u Hrvatskoj, poznato je da se kolonije nalaze u Vojvodini, ali i Mađarskoj, pa nije isključeno da se neka od tih kolonija proširila i prema Vukovaru. Prema dostupnim podacima, slijepo kuče prije je živjelo na području Srijema, od Vinkovaca do Srijemske Mitrovice.

Slijepo kuče (Foto: Getty Images)

I dok su biolozi oduševljeni ponovnom pojavom slijepog kučeta, stanovnici Vučedola baš i nisu. Taj im glodavac sustavno uništava vrtove, a jede sve lukovičasto i korjenasto povrće.

Krene po redu, od biljke do biljke i odnosi, kao u crtanom filmu, a potom zatrpa hodnike. Jede i lukovice cvijeća. Pojeo je tulipane i narcise, kao i korijen blitve, ispričao je za Hrvatski radio Vukovar jedan od stanovnika Vučedola.

O svemu su već obaviještena nadležna tijela, koja bi oštećenim vlasnicima parcela mogla ponuditi odštetu ili smisliti neko drugo rješenje koje bi zadovoljilo i ljude i slijepo kuče.

Izvor: Hrvatski radio Vukovar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti