Oduvijek ste željeli koristiti OS X ali posjedujete PC? Evo rješenja...

Oduvijek ste željeli biti vlasnikom računala iz Appleovog arsenala, međutim financije vam to nisu dozvoljavale? Ako maknemo hardver na stranu, softverski dio možete koristiti relativno jednostavno na vašem običnom PC računalu. Ovdje ne mislimo na razne Hackintosh mašine, već na punokrvni operacijski sustav...

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 04.09.2014. / 11:00

Oduvijek ste željeli koristiti OS X ali posjedujete PC? Evo rješenja...

Oduvijek ste željeli biti vlasnikom računala iz Appleovog arsenala, međutim financije vam to nisu dopuštale? Ako maknemo hardver na stranu, softverski dio možete koristiti relativno jednostavno na vašem običnom PC računalu. Ovdje ne mislimo na razne Hackintosh mašine, već na punokrvni operacijski sustav baziran na Linuxu - Pear OS. Prvi put je predstavljen u studenom 2013. godine, a nedugo zatim vinuo se u nebeske visine i postao jedna od omiljenih Linux distribucija. Nažalost, problemi su ubrzo uslijedili, većinom vezani uz vlasnička prava - tako je današnji Pear OS nekoliko puta mijenjao ime ali i logo, da bi se konačno zadržao na trenutnoj, zagriženoj kruški.

Pear OS Linux

Usprkos popularnosti među korisnicima, ova Linux distribucija jednog dana jednostavno je iščeznula - uklonjene su sve poveznice za preuzimanje i najavljen je prestanak razvoja. Distribuciju je navodno kupila velika kompanija (nije Apple, ali razvijatelji napominju da je prilično poznata) koja je koristi u vlastitim uredima. Vijest je stigla kao veliko razočarenje za brojne korisnike, od kojih se većina okrenula najbližim klonovima kao što je Elementary OS.

Ipak, veliki broj postojećih korisnika najavu je negirao u potpunosti te nastavio koristiti ovu Linux distribuciju koja oponaša izgled i funkcionalnost Apple OS X-a. Čak i kad je istekla službena podrška za Ubuntu 13.10 na kojem je distribucija bazirana, što znači prestanak bilo kakvih nadogradnji i moguće sigurnosne propuste, korisnici nisu ostali obeshrabreni. Zapravo, distribucija i dalje uživa popularnost - samo u prošlom mjesecu preuzeta je preko pet tisuća puta, a trend se nastavlja i dalje.

Pear OS Linux

Ako želite vidjeti o čemu se tu radi, ISO presliku možete preuzeti ovdje, snimiti na USB štapić uz program UNetbootin i pokrenuti u stvarnom vremenu, bez zadiranja u vaš postojeći sustav (naravno, opcija instalacije postoji). Ovo je inače interesantna značajka svakog Linux sustava, po principu "isprobaj prije kupnje". Ako se odlučite za ovaj mali pothvat, dojmove napišite u komentarima!

Izvor: Softpedia

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti