Ohrabrujuće vijesti o cjepivu protiv koronavirusa iz Bostona

Diljem svijeta traje utrka za cjepivom protiv koronavirusa. Provode se brojna testiranja, a neka su od njih ohrabrujuća.

Valentina Baus | 26.05.2020. / 08:07

Galerija

Ključna istraživanja, pretkliničke studije na životinjama, klinička istraživanja… Put do pronalaska cjepiva je dug. Profesor Đikić kaže da je cilj da se što prije stvori djelotvorno cjepivo za cijelu populaciju.

Radi se o tome da je više od stotinu cjepiva već pripremljeno po različitim znanstvenim institucijama širom svijeta. Radi se i o tome da je više od desetak u kliničkim studijima i ispitivanjima koje su sada u prvoj ili drugoj fazi. Najdalje su došli kolege s Oxforda, koji su u drugoj fazi. Sva su ta klinička ispitivanja na ljudima, radi se o volonterima, ljudima koji žele dobrovoljno proći fazu testiranja postoji li štetnost i stvaraju li se u njima neutralizirajuća protutijela, kazao je znanstvenik Ivan Đikić.

Neki su rezultati obećavajući, no Đikić dodaje da je još uvijek prerano govoriti o tome da ćemo cjepivo imati početkom sljedeće godine. Profesor Jonjić, čiji se tim uključio u istraživanja vezana za koronavirus, smatra da je ključni problem to što virus još uvijek ne poznajemo dovoljno.

Ključna populacija koju bi naše cjepivo trebalo ciljati starija je populacija, a mi ne znamo još zašto je ovaj virus uopće patogeniji u starijoj populaciji u odnosu na mlađu. I onda kad ne znate kako ćete dizajnirati efikasno cjepivo. Možete, možete imati sreće i nadajmo se svi da ćemo imati sreće. To je moj pogled - umjereno optimistični, na momente pesimistični, kaže virolog Jonjić.

Potencijalno cjepivo na Tajlandu testiraju i na majmunima, baš kao i u Bostonu, odakle stižu ohrabrujuće vijesti. Devet majmuna izložili su koronavirusu. Životinje su se zarazile, od virusa oporavile, a onda...

Zatim smo ih drugi put izložili virusu i oni su bili zaštićeni. Dakle, ti rezultati pokazuju da postoji prirodni imunitet na virus, što je važno i naglašava pretpostavku ovog pokušaja razvoja cjepiva, rekao je dr. Dan Barouch, imunolog iz Medicinskog centra Beth Izrael. 

No sve to još ne dokazuje da bi jednaki rezultati bili i na ljudima.

Svi smo mi nestrpljivi, međutim to je spor proces. Toga moramo svi biti svjesni zato su važne epidemiološke i druge mjere. Ne možemo očekivati niti imunoterapeutike preko noći, a još manje cjepivo, kaže Jonjić.

Sve dok se cjepivo ne pronađe važno je spriječiti infekciju i njezino daljnje širenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti