Oksfordsko cjepivo moglo bi dobiti zeleno svjetlo u Velikoj Britaniji i prije Nove godine

Britanski regulator posljednjih mjesec dana "češlja" podatke o kliničkom testiranju cjepiva sa Sveučilišta Oxford, nakon što je otkriveno da je dio volontera dobio pola pa cijelu umjesto dvije cijele doze.

Martina Čizmić | 19.12.2020. / 10:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čini se kako bismo do kraja godine mogli imati još jedno odobreno cjepivo protiv COVID-19 u svijetu. Naime, prema informacijama koje su objavili britanski mediji, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, cjepivo koje zajedno razvijaju Sveučilište Oxford i AstraZeneca moglo bi dobiti zeleno svjetlo za upotrebu u Velikoj Britaniji prije Nove godine.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, cjepivo bi moglo biti odobreno 28. ili 29. prosinca, nakon što znanstvenici koji rade na cjepivu pošalju finalne podatke kliničkih testiranja, koji bi trebali biti gotovi kroz koji dan.  Britanski epidemiolozi nadaju se da će dodobravanje oksfordskog cjepiva ubrzati cijepljenje protiv COVID-19 u Velikoj Britaniji.

Znanstvenici koji su radili na razvoju cjepiva uvjereni su da će dobiti zeleno svjetlo i da neće biti značajnijih nuspojava tijekom cijepljenja.

Podsjetimo, više od 140 tisuća Britanaca do sad je cijepljeno protiv COVID-19 i to Pfizerovim cjepivom koje je odobreno početkom mjeseca. Glavni je problem s tim cjepivom što mora biti držano na izuzetno niskim temperaturama prije upotrebe, dok se cjepivo s Oxforda može držati na sobnoj temperaturi.

Nakon što cjepivo s Oxforda dobije zeleno svjetlo, kreće masovna akcija cijepljenja koja će se odvijati na nogometnim stadionima i trkalištima diljem Velike Britanije. Procjenjuje se da bi do ožujka moglo biti cijepljeno do 20 milijuna pripadnika najranjivijih skupina u Velikoj Britaniji.

Inače, Velika Britanija naručila je 100 milijuna doza cjepiva s Oxforda, koje bi trebale biti dovoljne za cijepljenje većine stanovništva. Uz 40 milijuna doza Pfizerovog cjepiva, to bi, procjenjuju stručnjaci, trebalo biti dovoljno za cjelokupnu britansku populaciju.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti