Zdravstvene vlasti australske države Queensland pronašle su novu vrstu omikron varijante novog koronavirusa u putniku koji je u Australiju stigao iz Južne Afrike.

Ta nova inačica omikron varijante ima upola manje genetskih varijacija od originalne omikron varijante i ne može je se otkriti uobičajenim putem, rekao je australskim medijima Peter Aitken, šef zdravstva navedene australske države.

Slika nije dostupna Podaci iz Pretorije pokazuju da je omikron zaraznija varijanta koju zasad prati blaža klinička slika

Aitken je dodao da ta nova inačica omikrona ima dovoljno markera da je se može klasificirati kao omikron varijantu, ali je napomenuo i kako australske vlasti zasad ne znaju dovoljno o njoj, u smislu koliko teške simptome bolesti COVID-19 izaziva i jesu li cjepiva učinkovita protiv nje.

Sad imamo omikron i nešto slično omikronu, rekao je Aitken.

Otkriće dolazi u trenutku kad se Queensland priprema napokon otvoriti svoje granice prema ostatku Australije, s obzirom na to da je više od 80 posto stanovništva koje se može cijepiti u toj državi već cijepljeno s dvije pune doze cjepiva.

Isto tako, to otkriće bi moglo predstavljati problem znanstvenicima koji ubrzano rade na razumijevanju punog utjecaja omikron varijante na tijek pandemije, uključujući i koliko je ta varijanta zarazna te sprječavaju li postojeća cjepiva teški oblik bolesti kod zaraze tom varijantom novog koronavirusa.

Omikron, ilustracija Omikron varijanta koronavirusa mogla bi kroz samo nekoliko tjedana prestići deltu

Kako je već navedeno, nova inačica omikrona ima 14 mutacija, što je oko upola manje od originala i nema značajku ispadanja s-gena, što je čini puno težom za otkrivanje preko PCR testiranja, rekao je Aitken.

Izvor: Bloomberg

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju