OnePlus krenuo Samsungovim stopama: Hoće li ovo postati novi trend među proizvođačima telefona

Nakon Samsunga i OnePlus će na nekim svojim telefonima omogućiti četiri godine nadogradnji operativnog sustava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.12.2022. / 16:06

OnePlus 10T (Foto: OnePlus)

Dok su korisnici sredinom prošlog desetljeća telefone često mijenjali svake dvije godine, odnosno nakon isteka ugovorne obveze s mobilnim operaterima i potpisivanja novog ugovora, sada je situacija ipak drukčija. Potrebe za tako često promjenama telefona više nema jer većina uređaja kupljena prije dvije godine i dalje zadovoljava potrebe današnjih korisnika.

OnePlus Nord Watch OnePlus predstavio cjenovno pristupačni pametni sat Nord Watch

Baterija možda radi kraće, telefoni malo uspore, a novi fotografski senzori snimaju nešto bolje fotografije, no za mnoge to nisu razlozi za ulazak u trošak i kupovinu novog modela pametnog telefona. Zato korisnicima sve važnijim postaju nadogradnje operativnih sustava i sigurnosne nadogradnje. Naime, ako danas kupite neki flagship telefon, želite biti sigurni da će, ako ga koristite i za 3-4 godine, on imati posljednju verziju operativnog sustava.

Kada su u pitanju Androidi, najdalje je u tom pogledu dogurao Samsung čiji top-modeli imaju garantirane četiri godine nadogradnje operativnog sustava i 5 godina sigurnosnih nadogradnji. U tome su bolji i od Googlevih telefona, jer novi modeli Pixela imaju garantirane 3 godine nadogradnje Androida i 4 godina sigurnosnih nadogradnji.

Samsungovim stopama sada kreće i OnePlus. Kineska kompanija najavila je kako će od sljedeće godine “određeni” modeli njihovih telefona također dobiti mogućnost nadogradnje operativnog sustava tijekom sljedeće četiri godine, uz 5 godina sigurnosnih nadogradnji. Ono što nije poznato, odnosno što iz OnePlusa nisu spomenuli, jest na koje se modele ta najava odnosi.

Prema onome što možemo pročitati na mreži, čini se kako će tu mogućnost imati samo njihovi flagship modeli koje će predstaviti sljedeće godine i u budućnosti, dok će stariji modeli, kao i uređaji iz serije Nord neće podržavati nadogradnje operativnih sustava tijekom četiri generacije Androida.

Slika nije dostupna Još jedna mobilna kompanija neće isporučivati punjače s pametnim telefonima

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se nakon Samsunga i OnePlusa još neki proizvođač smartphonea odlučiti na sličan potez i kupcima telefona omogućiti četiri godine nadogradnji operativnog sustava.

Izvor: Sam Mobile
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti