Oni su tajni britanski agenti u službi Njezina Veličanstva, no sad ih možete naći i na Instagramu

Želimo biti otvoreniji, napisao je McCallum te dodao kako je priključivanje društvenim mrežama "rutinski korak za većinu organizacija, ali posebno zanimljiv kad vam je glavni posao - čuvanje tajni".

Martina Čizmić | 23.04.2021. / 10:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Možemo reći da su danas gotovo svi na nekoj od društvenih mreža. Slobodno dijele informacije o svojim životima, navikama, željama i interesima. No, kad se jednoj od društvenih mreža priključi obavještajna služba i to otvoreno objavi u medijima, moramo se zapitati - zašto?

Upravo je to učinila poznata britanska obavještajna služba MI5 kad je otvorila svoj službeni profil na Instagramu. Kako je za Daily Telegraph pojasnio šef MI5, Ken McCallum, na ovaj su se potez odlučili iz nekoliko razloga. Prije svega, jer žele promijeniti sliku u javnosti o tome što i kako rade britanski obavještajci, ali i kako bi promovirali karijeru obavještajca.

Želimo biti otvoreniji, napisao je McCallum te dodao kako je priključivanje društvenim mrežama "rutinski korak za većinu organizacija, ali posebno zanimljiv kad vam je glavni posao - čuvanje tajni".

S jedne strane, naš posao ovisi o tome da možemo štiti javnost i državu kroz tajne operacije. No, moramo moći doprijeti i do novih ljudi, dodao je McCallum.

 

 

Pojasnio je kako im je plan razbiti popularne mitove o radu obavještajnih službi, ali i objaviti neke materijale koje do sad nikad nisu bili dostupni javnosti.

Moramo se riješiti stereotipove o tipovima koji samo ispijaju martini i pojasniti javnosti kako danas izgleda MI5, kako ljudi ne bi odustali od obavještajne karijere zbog zamišljenih prepreka kao što su njihovo podrijetlo, seksualnost, spol, invaliditet ili dio zemlje u kojem su rođeni, pojasnio je McCallum te dodao kako će i dalje dio onoga što rade ostati skriveno, ali da je budućnost u otvorenosti.

Društvene mreže (Foto: AFP) Što to CIA radi na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu?

Zanimljivo, MI5 je prilično kasno prihvatio društvene mreže. Prije njih to su napravili CIA na Twitteru, GCHQ na Instagramu, a i nedavno imenovan šef MI6, Richard Moore, veoma je aktivan na svom Twitter profilu.

Izvor: Daily Telegraph

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti