OpenAI s AP-om postigao dogovor koji otključava moći umjetne inteligencije u vijestima

OpenAI je s novinskom agencijom The Associated Press potpisao revolucionaran ugovor koji otvara nove mogućnosti za industriju vijesti. Budući da AI tehnologija dobiva pristup AP-ovoj arhivi, istovremeno se nameću pitanja o naknadama i odgovornom korištenju umjetne inteligencije.

Branimir Vorša | 14.07.2023. / 09:03

ChatGPT
ChatGPT (Foto: Afp)

OpenAI i The Associated Press (AP) najavili su ugovor o licenciranju, koji tvorcima ChatGPT-a omogućuje pristup AP-ovoj arhivi vijesti. Ugovor uključuje OpenAI licenciranje dijela AP-ove tekstualne arhive, dok će AP iskoristiti OpenAI-jevu tehnologiju i stručnost proizvoda. Financijski detalji posla, međutim, nisu objavljeni.

Kako bi unaprijedili svoje sustave umjetne inteligencije, kao što je model ChatGPT, OpenAI i druge tehnološke tvrtke oslanjaju se na velike količine pisanog sadržaja, uključujući knjige, novinske članke i objave na društvenim mrežama. Svi ti resursi im omogućuju da obuče svoje AI modele za generiranje novog teksta, slika i drugih medija.

Međutim, pojavila se zabrinutost u vezi s mogućnošću da ti sustavi proizvedu pogrešne informacije, s obzirom na njihovo vladanje gramatikom i ljudskim jezikom. Također postoje pitanja o naknadi koju bi trebali dobiti kreatori sadržaja i novinske organizacije čiji su radovi korišteni za treniranje tih AI modela.

Nisu svi oduševljeni takvim razvojem događaja

Kao odgovor na navdenu zabrinutost, više od 4000 autora, uključujući poznata imena poput Nore Roberts, Margaret Atwood, Louise Erdrich i Jodi Picoult, potpisalo je pismo u kojem poziva programere umjetne inteligencije, uključujući OpenAI, Google, Microsoft i Metu, da se pozabave iskorištavanjem praksi povezanih s razvojem chatbota. Neki autori i komičarka Sarah Silverman čak su podnijeli tužbe za kršenje autorskih prava protiv OpenAI-ja.

AP-ova viša potpredsjednica i glavna službenica za prihode, Kristin Heitmann, izrazila je zadovoljstvo sporazumom s OpenAI-jem.

Drago nam je što OpenAI prepoznaje da je sadržaj vijesti temeljen na činjenicama neophodan za ovu tehnologiju koja se razvija i da oni poštuju vrijednost naše intelektualno vlasništvo, izjavila je Heitman. Naglasila je i potrebu za okvirom koji štiti intelektualno vlasništvo i osigurava pravednu naknadu za kreatore sadržaja.

Bez konkretnih detalja o poteencijalnim primjenama u vijestima

OpenAI i AP također su naznačili da istražuju potencijalne primjene generativne umjetne inteligencije u novinskim proizvodima i uslugama, iako nisu navedeni nikakvi konkretni detalji. Obje tvrtke dijele predanost odgovornom razvoju i korištenju AI sustava, kao što je navedeno u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Dok AP koristi različite oblike umjetne inteligencije već gotovo deset godina, uključujući automatizaciju korporativnih izvješća o zaradi i sažimanje sportskih događaja, organizacija trenutno ne koristi generativnu umjetnu inteligenciju u svojim vijestima. Međutim, pokreće program koji pomaže lokalnim novinskim organizacijama u uključivanju umjetne inteligencije u svoje operacije i nedavno su uveli pretraživanje arhiva slika koje pokreće upravo umjetna inteligencija.

Izvor: AP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti