OpenAI traži partnere za proizvodnju vlastitih AI čipova

Trenutačno se za treniranje AI-a najviše koristi Nvidijin hardver, no Sam Altman traži i druga rješenja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.07.2024. / 14:49

Sam Altman
Sam Altman (Foto: Afp)

Među kompanijama koje su najviše profitirale s AI revolucijom nalaze se OpenAI i Nvidija. Ta je revolucija upravo i počela s OpenAI-jem i njihovim ChatGPT-om, dok se AI ponajviše trenira upravo na Nvidijinom hardveru. Kolika je važnost ove tvrtke najbolje govori podatak da je u jednom trenutku Nvidia postala tvrtka s najvećom tržišnom vrijednosti na svijetu, iako je u posljednje vrijeme cijena dionice u padu.

Sam Altman OpenAI radi na puno naprednijem modelu umjetne inteligencije: "Želimo da naši modeli vide i razumiju svijet više kao mi"

Sam Altman sada razmišlja o budućnosti u kojoj ne želi toliko ovisiti samo o jednoj kompaniji, već žele steći što veću kontrolu nad komponentama koje koriste pri treniranju ove tehnologije. Zato u OpenAI-u razmišljaju o suradnji s proizvođačima hardvera oko dizajna i proizvodnje vlastitih čipova koje bi koristili za treniranje AI-a. Izvršni direktor kompanije trenutačno pregovara s predstavnicima Broadcoma, ali i drugih kompanija o potencijalnom partnerstvu. Ove informacije ne predstavljaju iznenađenje jer su se na mreži i ranije ove godine pojavile glasine kako Altman planira prikupiti milijarde dolara za otvaranje više tvornica za proizvodnju čipova.

Osim same proizvodnje čipova Altmanov plan uključuje i infrastrukturu poput energetske infrastrukture i podatkovnih centara kako bi imao sve potrebne uvjete za treniranje umjetne inteligencije. Kako bi ispunili taj plan, OpenAI je zaposlio više bivših Googleovih zaposlenika koji su radili na njihovom čipu Tensor.

Sam Altman Jedan od najjačih ljudi u zabavnoj industriji nazvao Sama Altmana prevarantom i poručio: "Ne znam zašto bih mu vjerovao"

S obzirom na to da je proizvodnja čipova kompleksan i vremenski zahtjevan proces, planovi OpenAI-a su dugoročni i njihove prve čipove ne treba očekivati prije 2026. godine, s tim da je i taj datum prilično optimističan. Što se partnerstva s Broadcomom tiče, na Tech Spotu kažu kako ono itekako ima smisla jer je riječ o kompaniji s velikim iskustvom na tom tržištu te se posebno naglašava njihova suradnja s Googleom te mogućnost isporuke velikog broja AI akceleratora visokih performansi.

Izvor: Tech Spot


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti