Opet problemi s programskim paketom kojega nitko ne želi

Očigledno će Adobe Flash sve do konačnog kraja izazivati ogromne sigurnosne probleme

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 12.08.2017. / 19:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vrlo vjerojatno ne postoji dodatak koji je generirao toliko sigurnosnih problema i koji je toliko često bio omiljena meta za izazivanje kojekakvih problema na računalima i u računalnim sustavima. Da, riječ je o Adobe Flash Playeru koji je godinama bio nešto bez čega nismo mogli, ali je isto tako godinama predstavljao jedan od najvećih sigurnosnih problema. Iako je i sam Adobe najavio da će 2020 godine konačno zauvijek ugasiti Adobe Flash očigledno će se do posljednjeg dana voditi bitka oko krpanja sigurnosnih propusta koje “zločesti momci” koriste kako bi upravo kroz ovaj dodatak ostvarili svoje nečasne radnje.

O tome koliko je Adobe Flash izazvao kaosa, pogotovo unutar Microsoft Windows operativnih sustava mogla bi se napisati podeblja knjiga, a čak i ono što se u međuvremenu pokrpa nakon određenog vremena opet postane problem. Upravo to se dogodilo se opet dogodilo, nakon što je u rujnu prošle godine Microsoft izdao zakrpu za sigurnosni propust koji je nazvao CVE-2016-4271 u međuvremenu se pojavila modificirana verzija koja opet prijeti, a sada je numerirana kao CVE-2017-3085. Znamo da vam ove brojke i slova ne znače previše, jer sigurnost je najvažnija a ona je opet na udaru.

Od Windows XP pa sve do Windows 10, svi su Microsoftovi operativni sustavi opet ugroženi, ako unutar njih koristite Mozilla Firefox ili Internet Explorer web preglednike. Naravno, omiljena meta napada su i Microsoft Office programski paketi, a ovoga puta su, opet, ugroženi gotovo svi, od Office 2010 pa do Office 2016.

Ono što je najvažnije leži u spoznaji da napadači upravo preko Adobe Flash paketa mogu napasti korisničko računalo, preusmjeriti promet prema vlastitim serverima i tako s kompromitiranog računala preuzeti povjerljive korisničke podatke.

Više o svemu možete pročitati ovdje, a očekuje se da će se ubrzo pojaviti nova zakrpa za ovaj sigurnosni propust.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti