Oppo bi mogao postaviti kameru na bočni dio pametnog telefona

Prema patentu, bočna kamera koristila bi senzor stražnje kamere, no putem sustava zrcala on bi se koristio i za snimanje fotografija i videa bočne kamere.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.09.2021. / 13:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prilikom odabira novog pametnog telefona, mnogima će od velike, a možda i presudne važnosti biti kvaliteta kamere, tj. kamera. Danas se na mobilnim uređajima mogu naći različite vrste kamera - rezolucija glavnih kamera na nekim je modelima veća i od 100 MP, a dostupne su i posebne telefoto kamere za zumiranje, ultra širokokutne kamere, kamere za snimanje makrofotografija kao i senzori dubine.

Slika nije dostupna Je li ovo najluđi dizajn preklopnog mobitela dosad viđen? Oppo smatra da će biti hit

Također, vidjeli smo i različita rješenja s kojima su mobilne kompanije pokušale riješiti problem kamere za snimanje selfija - osim notcha i rupice u zaslonu, neki su pokušali i s pop-up kamerama i rotirajućim kamerama, a novi bi trend mogle biti kamere koje će biti potpuno skrivene ispod ekrana. No ono što još nismo vidjeli jest - kamera smještena na bočnom dijelu telefona.

Patent za takvu kameru prijavio je kineski proizvođač mobilnih telefona Oppo, a prema tehnološkim medijima, taj je patent ovaj mjesec i odobren. Posebno je zanimljiv način na koji su inženjeri Oppa zamislili bočnu kameru. Umjesto dodavanja novog senzora na boku, zahvaljujući zrcalnom sustavu, stražnja bi kamera mogla snimati i fotografije i videozapise s bočnom kamerom (način rada prikazali su na stranici Let`s Go Digital).

Za one koji se pitaju ima li smisla postaviti kameru na bok telefona i čemu bi takva kamera služila, iz Oppa imaju odgovor - snimanju akcijskih snimaka poput vožnje bicikla, motocikla, skejta i slično. Umjesto da snimatelj prati biciklista i okreće telefon kako se on kreće, kada on izađe iz kadra stražnje kamere, nastavit će ga snimati bočna kamera.

Samsung Galaxy Z Fold2 5G - 4 Još 4 kompanije pripremaju savitljive telefone za sljedeću godinu

Kako to obično ide s patentima, pitanje je hoće li tvrtka krenuti u realizaciju patenta i hoćemo li u budućnosti zaista vidjeti telefone i s bočnim kamerama ili će sve ostati samo na razini teorije, tj. samog patenta.

Izvor: Peta Pixel


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti