Oprez korisnici Samsungovih uređaja: Ne preuzimajte klonove ove streaming aplikacije s Galaxy Storea, pune su malwarea

Korisnicima Samsungovih mobitela preporučuje se korištenje streaming aplikacija za filmove s Play Storea, jer neke od tih aplikacija na Galaxy Storeu nisu dobronamjerne.

Branimir Vorša | 28.12.2021. / 10:20

Samsung Galaxy S21 5G - 6 (Foto: Zimo)

Samsungova trgovina aplikacija Galaxy Store, koja dolazi predinstalirana na njihovim pametnim mobitelima, čini se da je postala dom za neke ne baš dobronamjerne streaming aplikacije za gledanje filmova, otkriva portal Android Police.

Nekoliko klonova sad već nefunkcionalne streaming aplikacije Showbox, koji se nalaze na Galaxy Storeu mogle bi potencijalno biti opasne po korisnike. Stručnjak za mobilnu sigurnost pod pseudonimom linuxct tvrdi da dok te aplikacije same po sebi ne nanose štetu, čini se da u sebi imaju tehnologiju koja im dozvoljava preuzimanje malwarea i njegovo pokretanje na mobilnim uređajima.

Slika nije dostupna Šalju se milijuni poruka, a izvor nije poznat: Finci na udaru opasnog malwarea

Slika nije dostupna Nove dvije vrlo opasne prijetnje za korisnike Android uređaja: Ako imate neke od ovih aplikacija, odmah ih uklonite

Problem je primijećen nakon što je jedan od novinara spomenutog portala, Max Weinbach, otkrio da je najmanje pet Showbox klonova potencijalno opasno, nakon upozorenja Googleovog Play Protecta, što je portal navelo na istraživanje tog problema.

Napravili su analizu putem Virustotala, online alata za pretragu virusa i malwarea, koji je pokazao da s tim aplikacijama nešto definitivno ne valja. Neke od njih traže prekomjerne dozvole, uključujući i pristup zapisu poziva na mobitelu.

Drugi problem jest i taj da je originalni Showbox imao reputaciju piratskog alata te da je mala šansa da njegovi klonovi koji se nalaze na Galaxy Storeu ne krše autorska prava. Niti jedna od tih aplikacija ne nalazi se na Googleovom Play Storeu.

Slika nije dostupna Prevaranti pokušavaju iskoristiti popularnost Squid Gamea: Otkrivena aplikacija za Androide u kojoj se nalazi malware

Obzirom da Galaxy Store ne pokazuje broj instalacija, teško je procijeniti koliko su puta te sumnjive aplikacije preuzete od strane Samsungovih korisnika dosad, no zato imaju na stotine osvrta, neki od kojih i sami upozoravaju na malware u njima.

Iz Samsunga zasad nisu dali komentar na to otkriće pa bi možda za korisnike Samsungovih pametnih mobitela bilo bolje da se ipak više drže preuzimanja aplikacija s Play Storea.

Izvor: phonearena.com

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti