Oprez! Pojavili se lažni e-mailovi koji izgledaju kao da ih šalje policija, ali s njom nemaju veze

Radi se o zlonamjernoj elektroničkoj pošti koja nije upućena sa servera Ministarstva unutarnjih poslova, dakle ne radi se o mailu Policijske uprave krapinsko-zagorske, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 17.08.2022. / 13:40

Zlonamjerna poruka u policiji (Foto: PU krapinsko-zagorska)

 Iz Policijske uprave krapinsko-zagorske upozorili su kako su im građani javili da su se pojavile zlonamjerne elektroničke poruke koje izgledaju kao da su poslane s njihove adrese. 

Danas, 17. kolovoza u jutarnjim satima Policijska uprava zaprimila je više prijava građana i poduzeća koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte koja je navodno upućena s adrese Policijske uprave krapinsko-zagorske, ističu te dodaju kako je naziv poruke "Zahtjev za ponudu". 

Phishing, ilustracija Dobili ste e-mail od banke da morate ažurirati m-banking aplikaciju? Pazite što klikate!

Da se ne radi o legitimnoj poruci govori nekoliko činjenica. Prije svega, poruka je pisana čudnim hrvatskim jezikom koji podsjeća na strojni prijevod, a primatelja se potiče da otvori dokument u privitku.

Zlonamjerna poruka u policiji (Foto: PU krapinsko-zagorska)

Upozoravamo građane da ne otvaraju elektroničku poštu s adrese krapinsko.zagorska@policija.hr, da ne otvaraju linkove i da privitke ne preuzimaju na svoje uređaje. Radi se o zlonamjernoj elektroničkoj pošti koja nije upućena sa servera Ministarstva unutarnjih poslova, dakle ne radi se o mailu Policijske uprave krapinsko-zagorske, ističu iz policije. 

Radi se o phishing kampanji kojoj je najvjerojatnije cilj doći do određenih podataka ili pristupa računalima. 

E-mail (Foto: Thinkstock) Dobili ste email od Nortona bez ikakvog razloga? Budite oprezni, vjerojatno je riječ o pokušaju krađe vaših podataka i - novca

Građani koji su dobili takvu poruku u svoj elektronski sandučić i otvorili ju, trebali bi ju obrisati bez otvaranja ili preuzimanja bilo kakvih privitaka. Ako su pak privitak preuzeli i otvorili, trebali bi provjeriti je li njihov antivirusni program ažuran i pokrenuti pregledavanje računala. Također, nije na odmet promijenitli lozinku e-mail računa, te obratiti pozornost na eventualno povećan broj neželjenih poruka u nadolazećim danima i tjednima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti