OPREZ Slike gole Jennifer Lawrence kriju opasne viruse!

Kriminalci su već počeli iskorištavati situaciju s golišavim slikama slavnih osoba, a najviše problema zabilježeno je na Novom Zelandu gdje je zbog ove prijevare bez pristupa internetu ostao veliki broj korisnika

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.09.2014. / 09:38

OPREZ Slike gole Jennifer Lawrence kriju opasne viruse!

Veliki broj internetskih korisnika Novog Zelanda koji koriste usluge najvećeg pružatelja internetskih usluga u toj zemlji Sparka, preko vikenda imao je problema s pristupom internetu, a sigurnosni stručnjaci smatraju da bi razlog za to mogli biti korisnici koji su željeli vidjeti golišave fotografije i videozapise slavnih osoba. Naime, umjesto slika gole Jennifer Lawrence, oni su na računala skinuli malware koji je pokrenuo DDoS napade, a velika količina prometa s tih računala u potpunosti je zagušila i usporila internetski promet velikom broju korisnika. Iz Sparka su potvrdili da imaju probleme s DDoS napadima, a iako ne mogu potvrditi da je do tih napada došlo upravo zbog korisnika koji su, tražeći golišave fotografije slavnih osoba, skinuli malware, dio sigurnosnih stručnjaka uvjeren je da je razlog zagušenja interneta upravo u tome.

Tako su iz sigurnosnih kompanija Symantec i TrendMicro još prošlog tjedna objavili kako postoji velika mogućnost iskorištavanja situacije s fotografijama slavnih i brojnim potencijalnim prijevarama, objavili su na stranici stuff.co.nz. Oni su upozorili da je samo pitanje vremena kada će cyber kriminalci početi sa širenjem virusa, malwarea i drugih prijevara skrivenih kao fotografije i videozapisi slavnih osoba pa se tako pod hashtagom #jenniferlawrence na Twitteru mogu se naći linkovi koji korisnike vode na stranice na kojima se nalazi njen navodni video, no da bi ga mogli pogledati, korisnici prvo moraju skinuti video konverter. Naravno, umjesto programa za gledanje videa, oni na svoja računala skidaju maliciozni softver koji uzrokuje brojne probleme s računalom. Još jedna prijevara uključuju slanje lažnih poruka i e-mailova korisnicima Appleovog iClouda u kojima ih se upozorava da su im računi ugroženi te se od njih traži unos korisničkog imena i lozinke – na taj način korisnici svoje osobne podatke daju prevarantima koji ih mogu dalje iskorištavati.

Zbog toga nemojte klikati na sumnjive e-mailove ili otvarati datoteke ako ne znate od koga dolaze te, naravno, nikako nemojte preuzimati datoteke na računalo putem kojih ćete moći vidjeti slike ili videozapise gole Jennifer Lawrence ili drugih zvijezda jer je gotovo sigurno riječ o prijevari i virusima. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti