Optimistična očekivanja nakon dobrih rezultata: Šef BioNTecha očekuje da će cjepivo za djecu od 12 do 15 godina u lipnju biti dostupno u EU-u?

Cjepivo je trenutačno odobreno samo za one u dobi od 16 godina i više.

Hina | 29.04.2021. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemački laboratorij BioNTech uskoro će u EU-u predati zahtjev za odobrenje svog cjepiva za COVID-19 za djecu od 12 do 15 godina i očekuje da bi se ono moglo odobriti već u lipnju.

U Europi smo u posljednjoj fazi prije nego što predamo podatke o kliničkim ispitivanjima Europskoj agenciji za lijekove (EMA) i postupak bi trebao trajati četiri do šest tjedana, rekao je suosnivač i direktor laboratorija Ugur Sahin za njemački časopis Spiegel.

Cjepivo je trenutačno odobreno samo za one u dobi od 16 godina i više.

BioNTech i njegov partner Pfizer početkom travnja su u Sjedinjenim Državama predali zahtjev za proširenje žurnog odobrenja cjepiva za adolescente od 12 do 15 godina.

Zahtjevi za odobrenje temelje se na podacima o kliničkom ispitivanju u trećoj fazi za tu dob objavljenim krajem ožujka koji su "pokazali da je cjepivo djelotvorno 100 posto" u sprječavanju bolesti, ocjenjuju laboratoriji.

Cjepivo se usto "dobro podnosi i popratne pojave su općenito slične onima kakve su primijećene" kod osoba od 16 do 25 godina, dodaju Pfizer i BioNTech u petak.

Za djecu od 5 do 12 godina Sahin se i dalje oslanja na rezultate kliničkog ispitivanja u srpnju i ostaje kod planiranog odobrenja u rujnu.

Rezultati istraživanja za djecu mlađe dobi mogli bi biti raspoloživi u rujnu.

"Provjera traje od četiri do šest tjedana", dodao je Sahin.

U srijedu je Sahin, koji je zajedno sa suprugom suosnivač laboratorija u Mainzu, ocijenio da je kolektivni imunitet u Europi moguć u srpnju, najkasnije u kolovozu, te izrazio svoje povjerenje u djelotvornost cjepiva za takozvanu indijsku inačicu koronavirusa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti