Osnivači YouTubea, LinkedIna, Elon Musk i Peter Thiel: "Mafija" koja upravlja tehnološkom scenom puna dva desetljeća

Suosnivači, direktori i zaposlenici PayPala nakon napuštanja kompanije pokrenuli su brojne vlastite tvrtke i projekte ili su investirali u njih te su ih mediji prozvali - PayPal mafijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.10.2020. / 11:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Plaćanje preko interneta i digitalni novčanici danas su uobičajeni te sve više ljudi umjesto novčanicama proizvode i usluge plaća online. Jedna od kompanija koja je udarila temelje internetskom plaćanju jest PayPal, koji su krajem devedesetih osnovali Max Levchin, Peter Thiel i Luke Nosek. PayPal je prvo osnovan kao Confinity, a nakon što se kompanija spojila s online bankom X.com koju je osnovao Elon Musk, zajednička tvrtka postala je PayPal. Uslijedio je izlazak na burzu, a kompaniju je nakon toga preuzeo eBay te je PayPal za mnoge korisnike eBaya postao jedini način plaćanja.

Slika nije dostupna Suosnivač Paypala uvjeren: "Ovo je najbolje vrijeme za pokretanje kompanije"

No nakon eBayeva preuzimanja dio prvih zaposlenika i direktora polako je počeo napuštati kompaniju te su se okrenuli vlastitim projektima. Tijekom godina njihov je utjecaj postao tako velik da su postali najslavnija mreža serijskih poduzetnika i investitora, a njihov utjecaj bio je tako velik da su ih mediji prozvali “PayPal mafijom” koja upravlja tehnološkom scenom posljednja dva desetljeća. Za dio tih “mafijaša” i njihov utjecaj svi smo čuli - najpoznatiji je svakako Elon Musk, a javnosti su dobro poznata imena Petera Thiela, osnivača Palantira i Founders Funda, zatim suosnivača LinkedIna Reida Hoffmana itd.

No mnogo više od imena osoba koje su bile povezane s PayPalom govore imena kompanija i servisa koje su pokrenuli, odnosno fondova kapitala koje su pokrenuli i koji su investirali u neke od najvećih kompanija današnjice. Riječ je, naravno, o Tesli i SpaceX-u koje osnovao Musk, zatim spomenutim Palantiru i LinkedInu, Yammeru i Yelpu, a dio PayPal mafije su i Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, trojac koji je osnovao YouTube.

Jeff Bezos (Foto: AFP) Mladi više vjeruju Amazonu i PayPalu nego bankama

Još je impresivniji popis kompanija koje su povezane s fondovima koje su osnovali članovi “mafije” ili su bili utjecajni članovi odbora tih fondova te su investirali u tvrtke poput Facebooka, Ubera, Lyfta, Airbnba, Squarea, Pinteresta, Stripea i brojne druge čija se ukupna vrijednost mjeri u ciframa većim od bilijun dolara.

Izvor: Venture Beat
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti