Osudili ga na smrt - putem Zooma

Protiv ovakvog načina izricanja presude nisu imali ništa ni tužitelj ni optuženik, jedino su se pobunile organizacije za ljudska prava.

Martina Čizmić | 20.05.2020. / 14:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Sud u Singapuru izrekao je smrtnu kaznu muškarcu kojega je proglasio krivom za trgovinu drogom, a to je već drugi slučaj u kojemu je presuda izrečena "na daljinu" odnosno na Zoom platformi, koja je postala popularna tijekom pandemije koronavirusa.

Iz sudskih dokumenata razvidno je kako je Punithan Genasan, 37-ogodišni Malezijac, u petak proglašen krivim i osuđen na smrt vješanjem jer je 2011. godine organizirao prodaju heroina.

Presuda je izrečena dok u Singapuru traju stroge mjere restrikcije kako bi se spriječilo širenje koronavirusa.

Zbog sigurnosti uključenih u sudski proces ročište je održano posredstvom video-konferencije, izjavio je glasnogovornik singapurskog Vrhovnog suda u odgovoru na upit Reutersa. Ovo je ujedno bio prvi slučaj u kojemu je na daljinu izrečena smrtna kazna, dodao je glasnogovornik.

Skupine koje se bave zaštitom ljudskih prava kritizirale su izricanje kazni video-pozivima, uključujući tu jedan slučaj u Nigeriji, ranije ovog mjeseca, gdje je na ovaj način također izrečena smrtna presuda.

Slika nije dostupna Hakeri iskorištavaju neopreznost: Ne nasjedajte na lažne pozive na Zoom, Teams i Meet!

Odvjetnik osuđenog Malezijca Peter Fernando izjavio je kako se nije protivio izricanju presude njegovom branjeniku na Zoom platformi. Kazao je kako se suca moglo jasno čuti dok govori, a u pitanju je bilo izricanje kazne pri čemu nije bilo prostora za iznošenje novih pravnih argumenata. Dodao je ipak kako njegov branjenik razmatra mogućnost podnošenja žalbe na presudu.

Tim iz Kalifornije koji je osmislio Zoom platformu nije odgovorio na zahtjev za komentarom, a komentar nije imao ni ured tužitelja.

Brojni sudovi u Singapuru od 1. travnja odgodili su suđenja zbog restriktivnih mjera čiji je cilj spriječiti širenje epidemije, a takve odgode ostaju na snazi do 1. lipnja osim za najvažnije slučajeve gdje se pak procesi odvijaju "na daljinu".
U Singapuru provode nultu toleranciju na trgovinu drogom, a tijekom proteklih desetljeća zbog toga je tamo na smrt osuđeno na stotine osoba, uključujući desetke stranaca.

Slika nije dostupna Osjećate glavobolju i iscrpljenost nakon videopoziva? Možda patite od zamora od Zooma

Slika nije dostupna Dobili po prstima pa se uhvatili posla: Zoom uveo cijeli niz opcija koje će videorazgovore učiniti sigurnima

Primjena smrtne kazne u Singapuru već je sama po sebi okrutna i nehumana, a upotreba tehnologije 'na daljinu' poput Zooma da bi se čovjeka osudilo na smrt čini je još okrutnijom i nehumanijom, rekao je direktor Human Rights Watch-a za Aziju Phil Robertson.

Savjetnica Amnesty International-a Chiara Sangiorgio izjavila je kako je smrtna kazna dovoljno okrutna i nehumana, bila ona izrečena Zoom-om ili osobi koja je u zatvoru.

Ovaj slučaj još je jedan podsjetnik da Singapur nastavlja prkositi međunarodnom pravu i standardima izricanjem smrtne kazne za trgovinu drogom, kazala je Sangiorgio.

 

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti