Otkrića u Pompejima bacaju svjetlo na život srednje klase

Ne znamo tko je ovdje živio, ali ugodan život prikazan u dvorištu vjerojatno je bio više težnja nego njihova svakodnevna stvarnost, ističu arheolozi.

Hina | 07.08.2022. / 11:15

Gabriel Zuchtriegel (Foto: Afp)

 Arheolozi su otkrili četiri nove sobe u kući u Pompejima pune tanjura, amfora i drugih svakodnevnih predmeta, dajući sliku života srednje klase u trenutku kada je erupcija Vezuva zatrpala rimski grad 79. godine.

Ostaci zdjela, na brzinu ispražnjenog kovčega, kreveta i plamenika za parfeme od terakote u obliku kolijevke pronađeni su na dva kata prethodno iskopane zgrade, priopćila je u subotu uprava arheološkog parka Pompeji.

Kornjača u Pompejima Arheolozi u Pompejima pronašli kornjaču staru gotovo 2000 godina

Neke su bile vrjednije od drugih - posude od bronce ili stakla uz svakodnevne alate.

Veliki dio stanovništva u Rimskom Carstvu bili su ljudi koji su se znojili za svoj kruh svagdašnji, ali su također željeli podići svoj društveni status, rekao je direktor parka, Gabriel Zuchtriegel.

Arheolozi su uzeli gipsane odljeve kako bi reproducirali neke od predmeta s nalazišta u Pompejima, jednoj od glavnih talijanskih turističkih atrakcija u blizini modernog grada Napulja.

Ostatak građevine, iskopane 2018., uključuje dvorište ukrašeno freskama biljaka, ptica i scena lova. Niša u kojoj su se nalazili bogovi zaštitnici kućanstva, ili lari, dala je "kući Larario" njeno popularno ime.

Robot Spot Robot Točkica dobio vrlo važan zaštitarski posao čuvanja ruševina Pompeja od pljačkaša

Vlasnici kuće Larario u Pompejima uspjeli su ukrasiti dvorište u kojem se nalaze lari i bunar s izvanrednim slikama, ali očito nisu imali dovoljno novca za sve sobe, dodao je Zuchtriegel.

Ne znamo tko je ovdje živio, ali ugodan život prikazan u dvorištu vjerojatno je bio više težnja nego njihova svakodnevna stvarnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti