Otkriven jednostavan i brz način da se trenutačno riješite zadaha po češnjaku

Za one koji vole češnjak u svojoj hrani, ali muku muče s neugodnim zadahom nakon toga, znanstvenici otkrivaju jednostavno i brzo rješenje za njegovo uklanjanje.

Branimir Vorša | 26.09.2023. / 13:42

Češnjak (Foto: Shutterstock)

Konzumiranje prirodnog jogurta može pomoći u borbi protiv dugotrajnog mirisa češnjaka u dahu, tvrde znanstvenici. Proteini u jogurtu od punomasnog mlijeka učinkovito neutraliziraju spojeve na bazi sumpora odgovorne za neugodan zadah.

Staroegipatska mumija, ilustracija Znanstvenici otkrili kako zapravo "miriše vječnost" na mumiji staroegipatske plemkinje

Studija američkog Državnog sveučilišta Ohio pokazala je da je jogurt vrlo učinkovit jer smanjuje mirise češnjaka za 99 posto. Najuspješnijim su se pokazali jogurti s povišenom razinom proteina i visokim udjelom masti. Spomenuta studija objavljena je u časopisu Molecules.

Dr. Sheryl Barringer, viša autorica studije, primijetila je trenutačnu popularnost visokoproteinskih dijeta i predložila da visokoproteinska formulacija može poslužiti i kao dezodorans daha i kao prehrambeni proizvod. Naglasila je sposobnost proteina da vežu okuse, što potencijalno dovodi do pozitivnog ishoda u ovom slučaju.

Visoka količina proteina trenutačno je vrlo popularna. Općenito, ljudi žele jesti više proteina. Nenamjerna nuspojava može biti formulacija s visokim udjelom bjelančevina koja bi se mogla reklamirati kao dezodorans daha uz svoje prehrambene tvrdnje. Znamo da proteini vežu okus, a u ovom slučaju, to bi moglo biti pozitivno, ističe Barringer.

Američki znanstvenici također su istraživali dezodorirajući učinak jogurta na prženi češnjak. Međutim, otkrili su da prženje češnjaka znatno smanjuje njegove spojeve koji uzrokuju neugodan miris. Dr. Barringer i njezin tim vjeruju da ova studija postavlja temelje za razvoj različitih proteina za stvaranje idealnog proizvoda za uklanjanje zadaha od češnjaka.

Spavanje, ilustracija Želite očuvati pamćenje i u starijoj dobi? Znanstvenici kažu da bismo rješenje trebali potražiti u spavaćoj sobi

Barringer konkretno preporučuje grčki jogurt, koji ima više proteina od punomasnog jogurta, kao najučinkovitije rješenje za uklanjanje zadaha od češnjaka. Jogurti s okusom također će vjerojatno biti učinkoviti, bez obzira na izbor, no treba ih konzumirati odmah nakon češnjaka.

Pojedite češnjak i odmah pojedite jogurt, savjetuje Barringer.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti