Otkriveno što je spriječilo japansku letjelicu da se spusti na Mjesec: "Došlo je do pogreške..."

Ove informacije bit će ugrađene u dizajn softvera, kao i nadogradnje i proširenje opsega pripremnih simulacija slijeda slijetanja za naše buduće misije, uključujući Misiju 2 i Misiju 3, kako bi se poboljšala točnost sekvenci slijetanja.

Martina Čizmić | 26.05.2023. / 12:11

Letjelica Hakuto-R (Foto: YouTube/ispace/Screenshot)

Letjelica Hakuto-R japanskog startupa ispace trebala je biti privatna letjelica na površini Mjeseca. No slijetanje prošlog mjeseca nije prošlo po planu i ispace je proglasio letjelicu izgubljenom.

Nakon što je prije nekoliko dana NASA objavila fotografije snimljene letjelicom Lunar Reconnaissance Orbiter, koje pokazuju ono što se smatra ostacima letjelice, oglasili su se i iz ispacea sa službenim objašnjenjem što se dogodilo.

 

 

Kako su naveli u službenom priopćenju, slijetanje nije bilo uspješno zbog pogreške u izračunu visine s koje će se letjelica početi spuštati na površinu Mjeseca. Do pogreške je došlo zbog greške u softveru senzora koji je trebao očitavati visinu letjelice u odnosu na površinu Mjeseca. Zbog toga je, objašnjavaju, letjelica ostala bez goriva i srušila se na površinu s visine od oko pet kilometara.

Jedan od glavnih čimbenika koji je doprinio tom problemu dizajna bila je odluka da se modificira mjesto slijetanja nakon kritičnog pregleda dizajna dovršenog u veljači 2021. Ta je modifikacija utjecala na plan verifikacije i validacije unatoč brojnim simulacijama slijetanja provedenim prije slijetanja. Kao operater misije, ispace je zadržao ukupnu odgovornost za upravljanje programom i uzeo u obzir izmjene u svojoj cjelokupnoj analizi vezanoj za završetak uspješne misije. Utvrđeno je da prethodne simulacije niza slijetanja nisu na odgovarajući način uključile Mjesečevo okruženje na navigacijskoj ruti, što je rezultiralo time da softver pogrešno procjenjuje visinu lendera pri konačnom prilazu, stoji u službenom objašnjenju.

Mjesec i Zemlja Ipak nisu uspjeli: Japanska privatna tvrtka izgubila kontakt sa svojom letjelicom na Mjesecu

Ove informacije bit će ugrađene u dizajn softvera, kao i nadogradnje i proširenje opsega pripremnih simulacija slijeda slijetanja za naše buduće misije, uključujući Misiju 2 i Misiju 3, kako bi se poboljšala točnost sekvenci slijetanja.

Misija 1 pokazala je veliku tehničku pouzdanost, s obzirom na to da je naš lender stigao do Mjesečeve površine neposredno prije slijetanja. Sada smo uspjeli identificirati problem tijekom slijetanja i imamo vrlo jasnu sliku o tome kako poboljšati naše buduće misije. Iako je žalosno što nismo bili u mogućnosti u potpunosti ispuniti očekivanja svih naših dionika, uključujući naše kupce, svi mi u ispaceu ponosni smo na ono što smo postigli u Misiji 1 i vrlo pozitivno gledamo na ono što možemo postići, rekao je Takeshi Hakamada, osnivač i izvršni direktor ispacea. Već smo započeli rad na Misiji 2 i Misiji 3. Spremni smo suočiti se s izazovima i uložiti sve napore da se poboljšamo. Osigurat ćemo da nas vrijedno znanje stečeno u Misiji 1 odvede do sljedećeg stupnja evolucije. Vjerujemo da je to naša obveza i dužnost prema svim našim dionicima. 'Nikada ne napuštajte lunarnu potragu' - u tom duhu nastavit ćemo ići naprijed.

Neuspješno slijetanje samo je jedan u nizu podbačaja japanskog svemirskog programa. Nacionalna agencija morala je uništiti svoju novu raketu, H3, kad je u ožujku došla do svemira zbog kvara, dok je raketa Epsilon, lansirana u listopadu, javila kvar nedugo nakon polijetanja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti