Otkriveno tko stoji iza širenja dezinformacija o koronavirusu na Facebooku

Većina nas je dosad vidjela barem dio "infodemije", kako Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) naziva širenje lažnih vijesti i dezinformacija o pandemiji koronavirusa putem društvenih mreža.

Branimir Vorša | 04.05.2020. / 10:27

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira je li vam dio te "infodemije" jednostavno iskočio u obavijestima s Facebooka ili su vam dio tih informacija proslijedili poznanici, prijatelji ili netko od rodbine, uvijek je uglavnom riječ o glasini i "otkriću" koje toliko privlači pažnju i toliko šokantno odskače od norme, da ga je teško ignorirati.

Što ako pokušavaju pobiti što više ljudi, primjer je jedne objave na Facebooku.

S vremenom, taj će ološ osloboditi nešto doista strašno da nas sve pobiju, no prije toga nas moraju istrenirati da postanemo poslušni robovi, primjer je još jedne objave na Facebooku.

Treći primjer pak kaže: "Koronavirus je najnovije islamističko oružje".

Dok je sve te lažne tvrdnje teško ne primjetiti, interesi i ideologije koje se nalaze iza njih znatno su manje vidljive.

U tom smislu BBC Click i britanski Instutut za strateški dijalog, think-tank grupa za protuterorizam, napravili su istraživanje koje je pokazalo da politički ekstremne i medicinski rubne zajednice pokušavaju iskoristiti pandemiju koronavirusa online.

U istraživanju je od siječnja prikupljeno oko 150.000 javnih objava na Facebooku, čiji su autori 38 ekstremno desnih grupacija.

Istraživači su koristili ključne riječi kako bi uočili teme svake objave te su zatim pomoću algoritama razlučili o čemu je svaka ta grupacija zapravo generalno najviše govorila.

Otkrili su i pet tema oko kojih se vrtilo to širenje dezinformacija o novom koronavirusu: imigracija, islam, judaizam, LGBT i svjetske elite.

Od svih tih tema, nakon uvođenja epidemioloških mjera i karantena dijem svijeta, daleko najspominjanija je ona o svjetskim elitama.

U raspravama koje šire svakojake teorije urota, u vez s takozvanom "tajnom državom" (deep state) u vezu se dovode pripadnici svjetske elite poput Jeffa Bezosa, obitelji Rothschild, Georgea Soroša i BIlla Gatesa. Sve njih se, pogotovo Billa Gatesa, optužuje za izazivanje pandemije koronavirusa.

Isto tako, u tim raspravama prevladavaju tri razmišljanja, da je virus namjerno napravljen, da je njegov utjecaj prenapuhan ili da za njega već postoji lijek.

To je bio velik zaokret. Rasprave usmjerene protiv elita dramatično su porasle, osobito one koje zagovaraju ideju karantene kao alata za društvenu kontrolu, naglašava Chloe Colliver, voditeljica spomenutog istraživanja.

Kako su istraživači ulazili sve dublje u prikupljeni materijal, otkrili su i više tisuća linkova koji korisnike usmjeravaju na političke i medicinske web stranice upitnog karaktera i marginalnih vrijednosti.

Ključan interes iza tih web stranica su ili na granici politike ili rubna medicina, kaže Colliver i dodaje da je razmjer toga zapravo ogroman, kako je otkriveno u provedenom istraživanju.

34 identificirane web stranice ukupno su ostvarile preko 80 milijuna interakcija, dok je WHO u istom razdoblju, za primjer, ostvario 6,2 milijuna interakcija, a američki CDC 6,4 milijuna interakcija.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti