Otvorena sezona na ruske radare: Amerikanci potiho Ukrajini isporučili moćne projektile

Otvorena je sezona lova na ruske radarske postaje jer Ukrajina sad raspoređuje proturadarske projektile američke proizvodnje.

Branimir Vorša | 18.08.2022. / 12:00

Montaža projektila AGM-88 HARM na borbeni zrakoplov
Montaža projektila AGM-88 HARM na borbeni zrakoplov (Foto: Afp)

Prednost Ukrajine u proturadarskom djelovanju će vjerojatno biti privremena, jer se ruska vojska prilagođava, ali za sada će prisutnost AGM-88 HARM ili brzih proturadarskih projektila natjerati ruske trupe da dvaput razmisle prije nego što uključe svoje radare.

Prisutnost AGM-88 stvara probleme za ruske radare protuzračne obrane potrebne za obranu od ukrajinskih helikoptera i mlažnjaka i za protubaterijske radare koji se koriste za lociranje ukrajinskog topništva, uključujući višecjevne bacače raketa američke proizvodnje HIMARS i MLRS.

M270 MLRS sustavi u akciji Stigao i veći brat: Ukrajina dobila MLRS raketne sustave s dvostruko većom vatrenom moći od HIMARS sustava

Izvještaji o projektilima koji uništavaju radare u Ukrajini pojavili su se početkom kolovoza, nakon što su ruski blogeri izvijestili o otkrivanju fragmenata HARM projektila koji je navodno pogodio rusko protuzračno raketno mjesto u Ukrajini. Pentagon je ubrzo nakon toga potvrdio da je HARM isporučen Ukrajini.

Isporučili smo niz proturadarskih projektila koji se mogu ispaliti s ukrajinskih zrakoplova koji mogu utjecati na ruske radare, rekao je Colin Kahl, podtajnik obrane za politiku, novinarima 8. kolovoza, iako nije otkrio o kojim projektilima je riječ ili pružio druge pojedinosti oko toga.

Moćno oružje

HARM je moćno oružje, ali nije novo. Prvi put je postavljen 1983. godine, a projektil dug 4,3 metra i težak 363 kg ima domet od 48 kilometara i najveću brzinu od 2 maha (dvaput brže od brzine zvuka).

Američki zrakoplovi koji su provodili suzbijanje neprijateljskih misija protuzračne obrane koristili su AGM-88 u nekoliko operacija, uključujući Libiju, Irak i Jugoslaviju. Projektil trenutno koristi ukupno 15 zemalja u svijetu.

Ruska frigata Rusi postavljaju zemaljske protuzračne sustave na svoje brodove: "To je reakcija na Moskvu''

AGM-88 je potomak AGM-45 Shrike projektila, koji je korišten u Vijetnamskom ratu s mješovitim uspjehom. Shrike, temeljen na problematičnoj raketi zrak-zrak AIM-7 Sparrow, imao je mali domet i mogao se usmjeriti samo na ograničeni broj radarskih frekvencija. Operateri sjevernovijetnamskih radara naučili su zbuniti radarski tragač projektila uključivanjem i isključivanjem svojih odašiljača.

HARM je popravio ove nedostatke. Njegov radarski tragač pokriva širok raspon frekvencija i zadržava lokaciju radarskog odašiljača čak i ako je radar isključen. Njegov domet od 48 kilometara znači da se može lansirati izvan dometa mnogih protuzračnih oružja.

Američka mornarica će 2023. razmjestiti AGM-88G napredne protuzračne navođene rakete proširenog dometa (AARGM-ER) i rezervno napadno oružje (SiAW), koje je dizajnirano za napad na širi skup ciljeva unutar neprijateljskog zračnog prostora.

Rusija pak ima svoj proturadarski projektil Kh-31P, temeljen na nadzvučnom protubrodskom projektilu Kh-31, koji je prodan Kini kao YJ-91.

Nedostaci i ograničenja

Proturadarske rakete nisu čudesno oružje, ali mogu biti vrlo korisne. Kada se lansiraju prije zračnog napada, mogu potisnuti protuzračnu obranu i osloboditi siguran put za prijateljske zrakoplove.

Također ih se može prevariti trikovima poput radarskih odašiljača mamaca. Na primjer, američki mamac sustav TLQ-32 postavlja lažne odašiljače na udaljenost od pravog radara. Točka udara mamca naziva se "ARM pit".

MQ-1C Grey Eagle SAD Ukrajini namjeravaju prodati i svoje ubojite vojne dronove MQ-1C Grey Eagle

Proturadarski projektili samo su jedan od mnogih alata, poput ometanja i mamaca, u igri mačke i miša elektroničkog ratovanja koja se stalno razvija.

Na mnogo načina, proturadarske rakete su psihološko oružje. HARM neće potpuno isključiti ruske radare, ali će njihove operatere učiniti opreznijima i selektivnijima u odašiljanju.

U Ukrajini će proturadarske rakete, međutim, vjerojatno imati ograničen učinak. Zračne snage do sada nisu bile odlučujući faktor u sukobu: Ukrajina nema dovoljno modernih aviona, a ruski piloti bili su iznenađujuće oprezni i neučinkoviti. Gašenje ruskih radara za protuzračnu obranu neće nužno značiti veći uspjeh za ukrajinske zrakoplove.

Za sada je najsmrtonosnije oružje u ukrajinskom ratu topništvo, a HARM će pomoći ukrajinskim snagama da pogode ruske kontrabaterijske radare koji prate granate i rakete u letu, izračunavaju njihove putanje i precizno određuju haubice i raketne bacače koji su ih ispalili.

Potiskivanje ruskih protubaterijskih sustava pomoći će u zaštiti brojčano nadjačanog ukrajinskog topništva, posebice višecevnih raketnih bacača HIMARS koje su isporučile SAD i koji su izveli razorne napade na ruska skladišta streljiva i zapovjedna mjesta.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti