Ova radna površina prljavija je od daske na WC školjki, evo kako je možete držati u izvrsnom stanju

Stručnjaci tvrde da su računalne tipkovnice prljavije od WC-a, stoga ih treba redovito čistiti i održavati. Donosimo nekoliko načina kako to učiniti jednostavno i/ili temeljito.

Branimir Vorša | 15.06.2020. / 09:49

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bez obzira koliko pazite na nju, vaša računalna tipkovnica prije ili poslije će se uprljati. Bez obzira je li riječ o ljepljivim tipkama zbog prolivenog soka, mrvicama kruha koje su umjesto u ustima završile među tipkama ili pak masnoći nakupljenoj na rubovima tipkovnice i tipkama, takav scenarij teško ćete izbjeći.

Prljavština i ostaci hrane na tipkovnici plodno su tlo za gomilu bakterija, koje ako se tipkovnica uopće ne održava, mogu isto tako prije ili poslije postati i problem za vaše zdravlje.

Sve tipkovnice, naravno nisu iste i visina te razmak tipki na njima se razlikuju, od modela do modela, no metode čišćenja koje ćemo navesti niže, vrijede zapravo za bilo koju tipkovnicu.

U savršenom svijetu i uvjetima, najbolje bi bilo prije svakog korištenja tipkovnice i oprati ruke, no to zapravo nije praktično i jednostavno izvedivo iz čitavog niza razloga.

Prije nego što krenete s čišćenjem tipkovnice, bitno je naglasiti da isključite računalo ili laptop (kod laptopa je poželjno čak ukloniti i bateriju radi zaštite elektroničkih komponenti).

Protresite tipkovnicu naopačke

Jedan od prvih koraka u čišćenju tipkovnice (koji ne vrijedi za laptope, ili nije baš praktičan) jest da da je okrenete naopačke i dobro protresete. Ako dugo niste čistili tipkovnicu, mogli biste ostati šokirani količinom prljavštine koja će se u par sekundi stvoriti ispod nje.

Isto tako, prijenosni usisavač ili regularni usisavač je isto tako dobra zamjena ili dodatak ovoj metodi čišćenja.

Koristite komprimirani zrak u spreju

Limenku spreja s komprimiranim zrakom možete nabaviti u bilo kojem dućanu s računalnom opremom, a on dolazi s dugačkom slamkom, koju možete iskoristiti za dubinsko čišćenje tipkovnice.

Sve što trebate napraviti jest protresti limenku i pustiti zrak da raspuše i očisti kanaliće oko i ispod tipki tipkovince.

Vlažne dezinfekcijske maramice i medicinski alkohol

Kod čišćenja s ovim sredstvima treba biti oprezan da vlaga ne uće u elektroničke komponente ispod tipki pa s alkoholom recimo ne treba pretjerivati.

Znanstvene studije pokazale su da su tipkovnice znantno prljavije od daske na WC školjki pa čišćenje antibatkerijskim vlažnim rupčićem ili medicinskim alkoholom ima smisla. Preporučuje se i skidanje samih tipki, no to nije nužno.

Nakon temeljitog čišćenja na ovaj način, najbolje je pričekati da se tipkovnica dobro posuši prije uključivanja u računalo ili paljenja računala, radi zaštite elektronike.

Ako je moguće, izvadite tipke

Većina tipkovnica ima opciju vađenja tipki kako bi ih se moglo dubinski održavati i čistiti, no kod nekih modela laptopa to nije moguće pa svakako prije nego što krenete s ovom metodom, provjerite modela laptopa koji imate i jesu li njegove tipke dizajnirane tako da se odstranjuju.

Jednom kad ste tipke odstranili, naslage ispod možete iščeprkati čačkalicom, vrhom malog odvijača s ravnom glavom ili pak malim nožićem, no to treba činiti oprezno, da se baza tipki ne ošteti.

Same tipke možete i oprati u vodi s deterdžentom, no bitno je pustiti ih da se temeljito isuše.

Ako se tipke na vašoj tipkovnici ne mogu skidati, možete probati i metodu sa samoljepivom vrpcom na način da je presavinete popola po dužini i tako prođete između redova tipki. Naravno, ljepljivu stranu okrenite prema van, odnosno da ona kupi prljavštinu.

Za sve ostalo tu je usisavač

Ako ste tijekom čišćenja propustili koji detalj ili mrvicu samo se sjetite, usisavač je tu da spasi stvar. Naravno, ne modeli za dubinsko čišćenje teških tepiha i industrijeskih pogona. Štoviše, što manji, to bolji.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti