Ova slika najbolje pokazuje vrijeme u kojem živimo

Profesorica na jednom američkom fakultetu provela je zanimljiv eksperiment te je zapisivala sve obavijesti koje su njeni studenti dobivali na svoje pametne telefone tijekom predavanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2019. / 14:28

Pametni telefoni (Foto: Getty images)

Velike tehnološke kompanije prošle godine predstavile su neke opcije u mobilnim operativnim sustavima s kojima korisnike žele upozoriti na vrijeme koje provode s pametnim telefonima. Korisnici Appleovih pametnih telefona te mobitela koje pokreće Android sada imaju pristup izvještajima koji im pokazuju koliko su ovisni o mobilnim uređajima i koliko sati tjedno provode s telefonima u ruci, no pitanje je koliko su te opcije zaista pomogle ljudima u manjem korištenju telefona.

Veliki broj ljudi svoj telefon pogleda i više od 100 puta dnevno, a telefoni konstantno zvone i vibriraju jer dolaze nove poruke, obavijesti s društvenih mreža i slično. Jedna američka profesorica tijekom školskog sata rekla je svojim studentima da pojačaju telefone kako bi mogla bilježiti broj obavijesti i poruka koje će dobiti tijekom predavanja.

Iako trenutačno nemamo točnih informacija o broju studenta na predavanju te o vremenu predavanja, slika tih zabilješki koju je na Twitteru podijelila novinarka New York Timesa zaista govori puno toga o vremenu u kojem živimo i o količini ometanja kojima su studenti izloženi tijekom jednog predavanja. Podatke s ovog papira profesor političkih znanosti s Yalea Alex Coppock pretvorio je u graf koji je objavio na Twitteru i na kojem se puno bolje može vidjeti najpopularniji oblik komunikacije – studenti su tako dobivali najviše klasičnih poruka, zatim slijede obavijesti s Instagrama i nakon toga e-mailovi.

Ovaj graf komentirao je i Rich Miner, jedna od osoba koja je zaslužna za nastanak Androida – on je putem Twittera napisao da je zabrinut zbog svijeta koji je pomogao stvoriti i u čijem su centru pametni telefoni.

Zaista, kada vidimo koliko su mladi puta prekinuti tijekom jednog predavanja (vjerojatno 45 minuta ili sat i pol) možemo se zapitati kako se školarci i studenti uopće uspiju koncentrirati i fokusirati na učenje i rad.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti