Velike tehnološke kompanije prošle godine predstavile su neke opcije u mobilnim operativnim sustavima s kojima korisnike žele upozoriti na vrijeme koje provode s pametnim telefonima. Korisnici Appleovih pametnih telefona te mobitela koje pokreće Android sada imaju pristup izvještajima koji im pokazuju koliko su ovisni o mobilnim uređajima i koliko sati tjedno provode s telefonima u ruci, no pitanje je koliko su te opcije zaista pomogle ljudima u manjem korištenju telefona.

Veliki broj ljudi svoj telefon pogleda i više od 100 puta dnevno, a telefoni konstantno zvone i vibriraju jer dolaze nove poruke, obavijesti s društvenih mreža i slično. Jedna američka profesorica tijekom školskog sata rekla je svojim studentima da pojačaju telefone kako bi mogla bilježiti broj obavijesti i poruka koje će dobiti tijekom predavanja.

Iako trenutačno nemamo točnih informacija o broju studenta na predavanju te o vremenu predavanja, slika tih zabilješki koju je na Twitteru podijelila novinarka New York Timesa zaista govori puno toga o vremenu u kojem živimo i o količini ometanja kojima su studenti izloženi tijekom jednog predavanja. Podatke s ovog papira profesor političkih znanosti s Yalea Alex Coppock pretvorio je u graf koji je objavio na Twitteru i na kojem se puno bolje može vidjeti najpopularniji oblik komunikacije – studenti su tako dobivali najviše klasičnih poruka, zatim slijede obavijesti s Instagrama i nakon toga e-mailovi.

Ovaj graf komentirao je i Rich Miner, jedna od osoba koja je zaslužna za nastanak Androida – on je putem Twittera napisao da je zabrinut zbog svijeta koji je pomogao stvoriti i u čijem su centru pametni telefoni.

Zaista, kada vidimo koliko su mladi puta prekinuti tijekom jednog predavanja (vjerojatno 45 minuta ili sat i pol) možemo se zapitati kako se školarci i studenti uopće uspiju koncentrirati i fokusirati na učenje i rad.

Izvor: Business Insider
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju