Ovaj futuristički prsluk koristi kemiju, a ne elektroniku i baterije kako bi vaše tijelo držao ugodno toplim

Riječ je o aktivnom grijućem odjevnom predmetu koji može zagrijati tijelo, bez ikakvih izolacijskih materijala ili elektronike, već samo uz pomoć tvari koja mijenja svoje stanje prebacivanjem mehaničkog prekidača.

Branimir Vorša | 18.10.2022. / 15:14

Entropijski prsluk
Entropijski prsluk (Foto: Petit Pli)

Zahvaljujući kemijskom procesu, umjesto baterijama i elektronici, novi odjevni predmet nazvan entropijski prsluk (Enthropy Vest) koji više sliči na nešto što je izašlo iz znanstvene fantastike, ima sposobnost da korisnika konstatno drži ugodno toplim.

Riječ je o aktivnom grijućem odjevnom predmetu koji može zagrijati tijelo, bez ikakvih izolacijskih materijala ili elektronike, već samo uz pomoć tvari koja mijenja svoje stanje prebacivanjem mehaničkog prekidača.

Volimo vidjeti odvijanje kemijske reakcije. Uvijek tražimo načine da izazovemo sami sebe s proizvodima usmjerenim na rješenja za koje vjerujemo da moraju postojati u svijetu, rekao je za Fast Company Ryan Mario Yasin, osnivač i izvršni direktor tvrtke Petit Pli.

Slika nije dostupna Nije šala: Nova konzola pokretat će najzahtjevnije igre i u isto vrijeme zagrijavati piletinu

Yasin svoju tvrtku opisuje opisuje kao tvrtku za tehnologiju materijala koju su osnovali inženjeri, neuroznanstvenici i dizajneri. Jedna od linija odjeće Petit Plija zove se Littlehuman i predstavlja odjeću za djecu koja se zapravo može povećati za šest do sedam brojeva kako vaše dijete raste.

Prema Yasinu, entropijski prsluk ima za cilj zagrijati vaše tijelo učinkovitije od tipičnih izolacijskih tkanina ili elektroničkih sustava grijanja, dok istovremeno ostaje vjeran osnovama nošenja, pranja i tretiranja odjeće.

Fazno grijanje

Entropijski prsluk čini mreža cijevi ispunjenih tajnovitim tekućim materijalom koji mijenja fazu. Prsluk ne čini ništa dok doslovno ne pritisnete prekidač. Jednom kada se aktivira u entropijskom prsluku, tekućina počinje mijenjati svoju strukturu, oslobađajući toplinu kako reakcija napreduje kroz prslukov vaskularni sustav.

Yasin kaže da je Petit Pli prilagodio kemijski profil te tekućine da se ne stvrdne u potpunosti nakon aktivacije, što bi prsluk učinilo restriktivno krutim, već da se umjesto toga pretvori u ugodan gel. Taj gel se zagrijava do 40 stupnjeva Celzija, prije nego što se počne hladiti tijekom perioda od 45 minuta. Kako se vaše tijelo počinje prirodno zagrijavati od aktivnosti, prsluk se hladi.

Grijana jakna (Foto: Ralph Lauren) Grijana jakna za američke olimpijce koju bi svatko poželio nositi

To spriječava pregrijavanje bez potrebe da skidate slojeve odjeće, kaže Yasin.

Prsluk se "puni" tako da ga spustite u kipuću vodu. To resetira stanje materijala na njegov tekući način skladištenja toplinev i čini ga spremnim za sljedeću upotrebu.

Tvrtka Petit Pli tvrdi da se ovaj gel može beskonačno ponovno koristiti, iako se njegova učinkovitost može malo smanjiti nakon puno godina korištenja.

Više smo zabrinuti oko daljnjeg razvoja sustava kanala kako bi bio što izdržljiviji, kaže Yasin.

I za kraj ono najvažnije, a to je cijena. Entropijski prsluk košta 570 dolara i iako još nije dostupan za kupnju, može ga se naručiti upisom na listu čekanja.

Izvor: Fast Company

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti