Ovaj je grad odlučio stati na kraj neodgovornim vlasnicima pasa na veoma zanimljiv i znanstven način

Iako su brojne zemlje razmišljale o takvom načinu obračunavanja s neodgovornim vlasnicima, oni su prvi poduzeli konkretni potez.

Hina | 19.07.2023. / 08:51

Šetanje pasa, ilustracija (Foto: Getty Images)

Gradu Béziersu na jugu Francuske dosadili su vlasnici pasa koji ne čiste izmet svojih životinja na javnim površinama te gradska vlast želi ubuduće DNK analizom ući u trag prijestupnicima.

Od ovog tjedna novi pravilnik nalaže vlasnicima pasa u centru grada izradu genetske putovnice za svoje četveronožne ljubimce.

Gomile ostavljene iza njih na kolniku mogu se zatim analizirati i identificirati krivca.

Robotski psi tvrtke Boston Dynamics Njujorški plavci ponovno koriste robotske pse, a gradonačelnik poručuje: "Prije smo napravili korak natrag, a ja tako ne radim"

Nakon razdoblja odgode od tri mjeseca, svatko tko šeta psa bez genetske propusnice morat će platiti 38 eura, a platit će i kaznu od 122 eura ako ne ukloni pseći izmet.

U početku će se postupak testirati dvije godine.

Ne mogu više podnijeti svu ovu kakicu. Samo u centru grada svaki mjesec uklonimo više od 1000. Morate uvesti sankcije da bi se ljudi ponašali korektno, rekao je gradonačelnik Béziersa Robert Ménard za France Info.

Ménard je rekao da će općina svim vlasnicima pasa ponuditi besplatno testiranje pseće sline, što je neophodno za genetsku putovnicu. Dodao je da se to može učiniti i kod veterinara.

Pas u automobilu, ilustracija Stručnjak za AI iz Mete tvrdi: Psi su pametniji od ChatGPT-a i sličnih alata baziranih na umjetnoj inteligenciji

U drugim zemljama općine koje se muče zbog psećeg izmeta također su razmotrile DNK analizu kako bi identificirale vlasnike koji ne vode računa o izmetu koji njihove životinje ostavljaju u javnom prostoru.

U Njemačkoj je grad Weilerswist, zapadno od Bonna, najavio taj korak prošlog ljeta. Izmet je problem na ulicama, igralištima iu parkovima. No, za takav postupak prvo bi se morala stvoriti pravna osnova. Prema riječima glasnogovornice Weilerswista, to bi zahtijevalo amandman na državni zakon o psima. Do sada ništa nije učinjeno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti