Ovakav automobil još niste vidjeli: Nema volana ni papučica za gas i kočnicu

Neobičan dizajn i unutrašnjost u kojoj nema volana, kočnice, gasa i mjenjača, već samo dvije klupe i ekrani pokazuju nam kako bi mogli izgledati automobili budućnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.01.2020. / 11:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

GM-ova kompanija za razvoj autonomnih automobila Cruise jučer je predstavila vozilo budućnosti koje je dizajnirano za svijet u kojem automobilima neće upravljati ljudi, već računala. Na prvi pogled jasno je kako je riječ o neobičnom i potpuno drukčijem vozilu u odnosu na modele na koje smo navikli. Iako se čini prilično velik, dimenzije Cruise Origina slične su kao i na prosječnom SUV-u, a izgleda mnogo veći zato što nema klasičnu haubu.

Slika nije dostupna Sve bliže stvarnosti: Prva autonomna vozila stižu već za nekoliko kvartala

Još veće iznenađenje nalazi se u unutrašnjosti – nakon upisivanja šifre na vratima i kliznog bočnog otvaranja vrata u samom vozilu, pritiskom na posebnu tipku ugledat ćete samo dvije klupe okrenute jedna prema drugoj i ekrane iza njih. Nema volana, papučice gasa i kočnice, nema klasične nadzorne ploče niti su sjedala okrenuta u jednu stranu. Automobilima budućnosti kojima će u potpunosti upravljati računala i u kojima neće biti potrebe čak niti za backup vozačem, kontrole i klasičan interijer ne trebaju.

Ono što napominju iz The Vergea, čiji je novinar dobio priliku sjesti u vozilo i popričati s ljudima iz Cruisea, jest da to nije koncept, već automobil koji u ovoj kompaniji planiraju službeno predstaviti. Iako još nije točno poznato kada će se pojaviti na cestama, iz Cruisea kažu da će to biti kada njihov softver za upravljanje automobilima bude bolji u odnosu na prosječne vozače.

General Motors (Foto: AFP) Airbnb za automobile: Iznajmite vozila kada ih ne koristite

To ne bi trebalo biti daleko u budućnosti, a kada softver bude spreman, odnosno kada bude upravljao vozilima bolje od (većine) ljudi, Cruise će nam pokazati dokaze za to. Naravno, kada su u pitanju autonomni automobili, uvijek treba spomenuti i regulativu, odnosno zakone koje su neke savezne države u SAD-u prilagodile autonomnoj budućnosti (dopuštena su testiranja), no proći će još mnogo vremena dok vozila bez volana i kočnice dobiju zeleno svjetlo za uobičajeno kretanje cestama.

Cruise Origin, jednom kada i bude u potpunosti spreman za cestu i budu postojale sve dozvole, neće se moći kupiti. Naime, velik broj kompanija smatra da će jedan od trendova u budućnosti biti autonomni taksi-servisi koje ćemo pozivati preko aplikacije i koji će biti jeftiniji u odnosu na današnje taksije jer u njima neće biti vozača, a Origin će biti dio takva servisa.

Izvor: The Verge
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti