Nakon više od 150 godina znanstvenici su napokon otkrili čemu služe ova misteriozna tjelešca

Razumijevanje uloge misterioznih tjelešaca moglo bi ponuditi uvid u seksualni nagon i osjetljivost na podražaje.

Branimir Vorša | 04.07.2023. / 15:29

Krauseova tjelešca
Krauseova tjelešca (Foto: bioRxiv)

Dosad se vjerovalo da čudne kapsule ispunjene živcima, otkrivene u genitalijama tijekom1850-ih, osjećaju tek pad temperature tijela. Međutim, nedavni eksperimenti na miševima koje su proveli istraživači s Medicinskog instituta Howard Hughes u SAD-u, ukazuju na puno uzbudljiviju ulogu ovih struktura poznatih kao Krauseova tjelešca.

Drevni narodi prakticirali su seksualne poljupce Razriješena drevna zagonetka: Otkriveno kad je poljubac postao nešto više od samog iskazivanja naklonosti

Izvorno ih je opisao Wilhelm Krause, anatom iz 19. stoljeća, ova tijela ispunjena živcima pronađena su u različitim tkivima, uključujući glavić, klitoris, usne, jezik i konjunktivu oka. Krause je identificirao dvije vrste ovih struktura, jednu koja nalikuje formacijama u obliku čaše i stabljike, a drugu cilindričnu s jednostavnijim rasporedom aksona.

Nova studija, koja je objavljena na znanstvenom preprint repozitoriju bioRxiv, na mužjacima i ženkama miševa otkrila je da Krauseova tjelešca zapravo uopće nisu povezana s regulacijom temperature. Umjesto toga, specijalizirana su za prijenos mehaničkih vibracija i laganih dodira u središnji živčani sustav. Znanstvenici su pronašli sličan broj ovih struktura u penisu i klitorisu, što ukazuje na potencijalnu ulogu u seksualnom zadovoljavanju.

Daljnji znanstveni pokusi pokazali su da stimulacija ovih tjelešaca kod mužjaka miševa izaziva njihovo uzbuđenje, dok miševi dobiveni genetskim inženjeringom bez ovih snopova živaca nisu pokazivali nikakve znakove uzbuđenja. Zanimljivo je da su mužjaci miševa bez tjelešaca i dalje tražili seks, ali je seksualna aktivnost bila kraća, drugačija i s više prekida.

Mlaz vode Matematičari napravili formulu za muški orgazam, a sad poručuju da namjeravaju isto učiniti i za puno kompliciraniji - ženski orgazam

Ženke miševa kojima su nedostajale te kritične strukture pokazivale su malo ili nimalo interesa za seks, čak i tijekom prirodnog reproduktivnog ciklusa.

Iako je istraživanje provedeno na miševima, postoje potencijalne implikacije da bi se ova otkrića mogla primijeniti i na ljudsku anatomiju. Razumijevanje uloge Krauseovih tjelešaca moglo bi ponuditi uvid u seksualni nagon i osjetljivost, a možda i pomoći u osmišljavanju novih tretmana za različite seksualne disfunkcije.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti