Ove žene već 10 godina dokazuju da IT nije samo muško područje

Razgovorima, panel-diskusijama i predavanjima žele potaknuti sve sudionike da razmišljaju o ulozi koju mogu imati u promicanju rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti u ICT industriji.

Martina Čizmić | 03.04.2024. / 13:50

Lemax ICT Supergirls (Foto: Lemax)

Dugo je vremena ICT industrija glasila za "muško područje" u kojem su tek rijeke žene pronalazile svoje mjesto. No, to se uvelike promijenilo posljednjih godina. A da žene mogu itekako biti uspješne u ICT industriji pokazju već 10. godinu za redom ICT Supergirls, konferencija koja okuplja žene koje već grade svoju kartijeru u STEM i ICT područji, ali i one koje to tek žele napraviti. 

Jubilarna konferencija održat će se u četvrtak, 25. travnja 2024., s početkom u 13:00 sati, na Visokom učilištu Algebra, a na jednom mjestu okupit će profesionalke koje će podijeliti svoje iskustvo rada u ICT industriji, ali i dati savjet otkud početi i kako uspjeti. 

Podsjetimo, Lemax ICT Supergirls društvena je inicijativa koja potiče rast zapošljavanja žena u ICT industriji u Hrvatskoj. Povezuje fakultete i IT tvrtke za zajedničko promicanje rodne ravnopravnosti, organizira inspirativne programe žena u profesionalnom razvoju te pruža smjernice i preporuke kroz karijerni put u ICT-ju. Sudionice će imati priliku za networking i dijeljenje iskustva - ne samo s govornicama nego i sudionicama s kojima dijele slične interese.
U svijetu gdje se tehnološki sektor sve više širi i mijenja važno je istaknuti važnost inkluzivnosti i osnaživanja svih pojedinaca, bez obzira na spol. ICT Supergirls konferencija nije samo skup predavanja i panela; to je platforma koja slavi hrabrost, upornost i uspjeh žena u tehnološkom svijetu.

Što reći nakon 10 godina... jer toliko je prošlo od prvih ICT Supergirls, kada je nas nekoliko s minimumom resursa htjelo napraviti nešto dobro i korisno za zajednicu. Kada se okrenem i pogledam sve te godine iza nas, osjećam veliki ponos. Znam koliko je to svima bilo potrebno, svjesna sam da smo pokrenuli promjenu koja se zakotrljala i donijela dobrobiti svima. Djevojkama koje su odabrale ICT za svoju karijeru, firmama jer su dobile mješovite timove i svima nama jer su nam dale dokaz da s malo možeš postići puno i da za promjenu društva nije potrebna planina, nego puno malih, ali konzistentnih koraka i puno hrabrosti i vjere da mi to zajednički možemo! Dio gdje djevojke odabiru ICT - rješava se! Broj žena se povećava i u nekim je firmama oko 50%, što je izvrsno. Neke malo kaskaju, ali doći će i kod njih promjena. Sad je vrijeme da poradimo na Leadershipu, da se žene više uključe na voditeljske pozicije, i to u STEM-u. Novi cilj za postići! , kaže Nataša Kapov Kostovski, začetnica i glavna organizatorica konferencije.

Razgovorima, panel-diskusijama i predavanjima žele potaknuti sve sudionike da razmišljaju o ulozi koju mogu imati u promicanju rodne ravnopravnosti i inkluzivnosti u ICT industriji. Bez obzira na to jesu li studentica koja tek ulazi u svijet tehnologije ili iskusna profesionalka.

Kao i prethodnih godina, sudionice će imati priliku poslušati zanimljiva predavanja uspješnih poslovnih žena. Događaj će otvoriti Nataša Kapov Kostovski koja će ispričati nešto više o ICT Supergirls pokretu - od njegovih početaka do danas. Pridružit će joj se neke od predavačica s prve konferencije u panelu “10 godina poslije…” - Lora Pleško, Biljana Cerin, Gorana Lambaša i Mateja Zbodulja Petrak.  Svoj put približit će i Josipa Majić Predin, Iva Vodopija, Andrea Mišur, Hana Zlonoga i Matija Nakić s vrlo zanimljivim pričama iz karijere.  Marina Grljušić upoznat će okupljene s Mentoring Byte programom te objasniti zašto mentoriranje ima važnu ulogu u društvu. Također će se predstaviti Snježana Miliša koja je proglašena Inženjerkom godine.

Sudjelovanje na konferenciji u potpunosti je besplatno, ali je karte potrebno preuzeti na službenoj Entrio stranici

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti