Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

Sjećate li se kako je izgledao prvi mobilni telefon koji ste ikada vidjeli ili imali?

Monika Nožić Monika Nožinić | 14.01.2015. / 12:10

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

Sjećate li se kako je izgledao prvi mobilni telefon koji ste ikada vidjeli ili imali? Koliko se brzo mijenjao svijet oko nas lako je uočljivo i na promjenama koje su se dogodile na mobilnim telefonima.

Ovo su neki od mobitela koji su obilježili zadnja tri desetljeća:

1983. godina: Telecom

Ovo je prvi mobilni telefon koji ste mogli nositi sa sobom. Počeo se proizvoditi sada već davne 1983. godine u SAD-u, a njegova cijena iznosila je skupih 4.000 dolara. Telefon se u prodaji našao deset godina nakon što je u SAD-u obavljen prvi telefonski razgovor mobilnim telefonima.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

1986. godina: Motorola 4500X

Motorola je svijetu svoj novi telefon Motorola 4500X predstavila 1986. godine. Bio je težak 3.5 kilograma, a najtežio dio bila je njegova nevjerojatno velika baterija.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

1989. godina: MicroTAC 9800X

Još jedan Motorolin mobilni uradak koji je, u trenutku kada je predstavljen, bio najmanji i najlakši telefon. Zanimljivo je da je telefon imao i malu, plastičnu antenu koja zapravo nije imala nikakvu funkciju, no od viška glava nikog nije boljela, barem ne Motoroline dizajnere.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

1992. godina: The Motorola International 3200

1992. godine je napokon stigao prvi mobilni telefon koji je zaista mogao stati u samo jednu ruku. Na donjoj slici je prikazan sa nekadašnjom vrlo popularnom Nokiom 3210, čisto usporedbe radi.

1992. godina: Nokia 1011

I dalje ostajemo u 1992. godini, gdje je u igru ozbiljno ušla i Nokia i to sa svojim prvim mobilnim telefonom koji je podržavao GSM. Ovaj je mobitel kasnije zamijenio model 2210, predstavljen 1994. godine, kao telefon namijenjen poslovnim ljudima.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

1994. godina: IBM Simon

Ovo je bio prvi telefon na svijetu koji je imao danas široko rasprostranjene softverske aplikacije koje su se pokretale uz pomoć dodatne olovke i ekrana osjetljivog na dodir. Njegova cijena iznosila je 899 dolara, a mogao se koristi samo u SAD-u.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

1996. godina: Nokia Communicator

Nokia je svoju novu seriju pametnih telefona pod nazivom Nokia Communicator predstavila 1994. godine. Ovaj telefon izvana izgleda sasvim uobičajeno, ali kada ga otvorite, na raspolaganju imate qwerty tipkovnicu i LCD ekran, velik skoro koliko i sam uređaj.

1996. godina: StarTAC

Još jedan Motorolin telefon bio je StarTAC - prvi telefon na preklop koji se prodao u više od 60 milijuna primjeraka.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

1996. godina: Nokia 8110

1996. godina bila je poprilično važna za inovacije na području mobilnih telefona. Uz Motorolu, i Nokia je izbacila neobičan telefon koji je postavio nove standard. Bio je to model 8110, prvi slider telefon kojeg je u filmu "Matrix" koristio Keanu Reeves.

2000. godina: Ericsson R380

Ericsson R380 prvi je telefon koji je dobio službenu etiketu smartphonea. Bio je to revolucionarni model veličine i težine iste kao i ostali, tada aktualni modeli, ali je, za razliku od konkurencije, imao operativni sustav - Symbian OS.

2000. godina: Nokia 3310

Nokia 3310. Treba li još nešto dodati? Vjerujemo da nema osobe koja nije čula i vidjela ovaj legendarni i neuništivi telefon kojeg se uvijek rado prisjetimo, pogotovo kad imamo problema s današnjim baterijama kratkoga vijeka. Nokia je uz pomoć kultnog modela 3310 zadržala, pa čak i uvećala dominaciju na tržištu telefona.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

2003. godina: Nokia 1100

Ovo je do danas ostao najprodavaniji telefon svih vremena. Namijenjen prvenstveno korisnicima iz zemalja u razvoju, ovaj je model približio svijet mobilnih telefona gotovo svim korisnicima nešto plićeg džepa.

2003. godina: Blackberry Quark

Blackberry je početkom 2000. predstavio svoju seriju Quark smartphonea koji su prvi ponudili integrirano glasovno pozivanje kontakata, a prije ovog telefona korisnici su za takvu funkciju morali imati povezani headset.

Ovi su mobiteli mijenjali svijet! Sjećate li ih se?

2000. godina: Samsung SPH-M100 Uproar

Samsung je ovim telefonom na scenu mobilnih telefona donio nešto tada sasvim novo. SPH-M100 Uproar prvi je telefon na kojemu se mogla slušati glazba u mp2 formatu. Baterija ovog mobitela je uz neprestano slušanje glazbe mogla izdržati i do sat vremena.

2007. godina: iPhone

Lansiranje Appleovog iPhonea pametne je telefone uvelo u mainstream vode, što nimalo ne čudi, obzirom na dizajn i interfejs ovog telefona. Bio je to prvi komercijalni smartphone koji se, za razliku od ranijih tipkovnica i olovki, pokretao prstima kao glavnim interaktivnim sredstvom.

2008. godina: HTC Dream

Ovaj telefon nekima je poznat i kao Google G1. Bio je to prvi telefon koji je radio na operativnom sustavu Android, zasnovanom na Linuxu. Google je kasnije kupio i razvio ovaj sustav kojeg koristimo i danas.

2010. godina: Samsung Galaxy S

Ovo je bio prvi Android smartphone koji je došao iz treće serije Samsungovih pametnih telefona sa Androidom. Bio je to i prvi pravi konkurentski model Appleovom iPhoneu.

2011. godina: Motorola Razr

Kada je premijerno predstavljen, ovaj Motorolin telefon bio je najtanji smartphone na svijetu, sa svega 7.1mm debljine. Obzirom na današnje modele koji dolaze u najtanjim mogućim varijantama, ovaj je mobitel led probio tek prije 4 godine, što je odličan pokazatelj kako vrijeme brzo leti i kojom se brzinom razvija tehnologija.

2013. godina: iPhone 5S

Appleov iPhone 5S bio je najprodavaniji telefon 2013. godine. Sa sobom je u svijet mobilnih telefona donio tehnologiju prepoznavanja otiska prstiju direktno preko tipke "home", koja se koristila za otljučavanje telefona, kao i za pristup App Storeu i iTunes Storeu.

Foto: WikimediaCommons / DailyTelegraph

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti