Šokantna izjava o pametnim telefonima koju je "na prvu" teško prihvatiti

Problem tinejdžerske ovisnosti o pametnim telefonima i društvenim mrežama je više nego ozbiljan

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 31.10.2017. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Vrlo vjerojatno će mnogi ovaj tekst doživjeti kao klasično pretjerivanje, iako je činjenica da mlađa populacija, djeca i tinejdžeri u suludim vremenima tehnologije doista previše “vise” na svojim pametnim telefonima, tabletima ili računalima, opsesivno se bave društvenim mrežama i svime što ide uz njih. I sve dok je cijela situacija relativno pod kontrolom, nema razloga za paniku, no činjenica je kako roditelji imaju sve manje vremena i sve manje kontrole nad objavama svoje djece, što s vremenom može postati ogroman problem.

Stoga je Mandy Saligari, koja je specijalizirala liječenje ovisnosti i zaposlena je u klinici za rehabilitaciju Harley Street u Londonu poslala dramatično upozorenje kako bi, ističe, trgnula roditelje i natjerala ih da razmisle novom obliku ovisnosti koji se vrlo često zanemaruje.

Uvijek govorim ljudima: kada svojem djetetu dajete na korištenje tablet ili pametni telefon, to je isto kao da im dajete dozvolu da popiju bocu vina ili uzmu gram kokaina!, šokantna je izjava koju je bez ikakvog sustezanja izrekla Saligari. Naravno, uslijedilo je i objašnjenje.

Kada govorimo o ovisnosti, većina ljudi sve percipira kao klasičnu ovisnost, o alkoholu, drogi, cigaretama… Malo tko poklanja potrebnu pažnju koju bi trebao, kada je u pitanju ovisnost o pametnim telefonima, tabletima i ostalim uređajima koji našoj djeci omogućuju da sate i sate provode na Instagramu, Snapchatu, Facebooku ili nekoj od ostalih društvenih mreža. Nemojte to nikako ignorirati, jer iza toga se krije istinska, prava, teška ovisnost, ali i mnoge opasnosti kojih možda niste svijesni, a trebali biste biti, upozorila je Saligari.

Otkrila je i kako je dvije trećine njezinih pacijenata dobi između 16 i 20 godina, svi se oni prijavljuju na kliniku, bilo sami ili to učine njihovi roditelji, kako bi pokušali riješiti svoje probleme vezane uz ovisnost, a posebno su u opasnosti djevojčice.

Nemate pojma koliko djevojčica od 13 ili 14 godina dolazi na našu kliniku, sve su one u vrtlogu takozvanog “sextinga”, sve one smatraju kako slanje svojih obnaženih fotografija poznatim ili nepoznatim ljudima nije ništa loše, osim ako za to ne saznaju njihovi roditelji, otkriva zaista dramatične podatke ova psihijatrica.

I kada se pogledaju navedeni podaci, onda izjednačavanje kokaina s ovisnošću o društvenim mrežama i ne izgleda tako glupo, paranoično i paradoksalno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti