Ovo je jedan od novih trendova na mobilnom tržištu

Zahvaljujući novim dodacima, telefoni postaju uređaji s kojima možemo snimati 360-stupanjske videozapise, uživati u virtualnoj stvarnosti i upravljati robotom koji nadzire sigurnost doma i zabavlja kućne ljubimce

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 28.02.2016. / 09:22

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovog tjedna u Barceloni je održan mobilni sajam Mobile World Congress na kojem su predstavljeni novi modeli pametnih telefona koji će se uskoro naći i u ponudi naših mobilnih operatera, tableti i brojni zanimljiv gadgeti. Samsung je predstavio nove modele iz Galaxy serije, LG je oduševio s modularnom modelom G5, HP je iznenadio sa 'zvijeri' od telefona koji radi na Windowsima, Sony je predstavio tri nove Xperije, Xiaomi novi Mi model koji pruža odličan odnos hardvera i cijene itd. Pored svih ovih uređaja koje smo manje-više očekivali, ovogodišnji sajam pokazao je još je trend – sve više kompanija, osim mobilnih uređaja, razvija i zanimljive gadgete, odnosno dodatke telefonima poput 360 kamera, naočala za virtualnu stvarnost i robota za nadzor doma koje povećavaju mogućnosti samih telefona.

Također, na ovaj način kompanije korisnike žele privući da i u budućnosti kupuju njihove telefone s kojima će moći koristiti takve dodatke, a najbolji primjer za to jest Samsung – korisnici koji su uložili dodatan novac u njihove Gear VR naočale za virtualnu stvarnost vjerojatno će ponovno kupiti Samsungov telefon s kojim će moći koristiti ove naočale. Jedan od Samsungovih noviteta s MWC-a jest i Gear 360, kamera koja se sastoji od dvije leće koje omogućuju snimanje 360-stupanjskih videozapisa (i fotografije razlučivosti 30MP)– snimljeni sadržaj pohranjuje se na telefonu i može se pregledavati na Gear VR naočalama (i dijeliti putem Facebooka, YouTubea, Google Street Viewa) – dakle zahvaljujući Samsungovim uređajima, korisnici mogu sami stvari i pregledavati VR sadržaj. Dodatke namijenjene uživanju u VR-u, odnosno 360-stupanjskim videozapisima predstavio je i LG – njihova kamera za snimanje ovakvih videozapisa (LG 360 Cam) bez problema stane u svaki džep te se može koristiti samo povezivanjem s LG-jevim telefonima. Za uživanje u ovakvom sadržaju LG je predstavio VR 360 naočale koje su manjih dimenzija u odnosu na trenutno dostupne modele konkurentskih kompanija i s LG-jem G5 povezuju se kabelom. LG je predstavio još jedan zanimljiv gadget – Rolling Bot, okruglog robota koji je opremljen kamerom, zvučnicima, mikrofonom i laserima s kojim se može upravljati putem smartphonea.

Osim za osiguravanje doma (zahvaljujući kameri i mikrofonu može se koristiti za nadzor), u LG-u kažu kako ovaj uređaj može zabavljati kućne ljubimce dok su njegovi vlasnici na poslu. Budućim vlasnicima HP-ovog smartphonea Elite X3 na raspolaganju je dodatna oprema putem koje se ovaj uređaj može povezati s monitorom, tipkovnicom i mišem i koristiti kao klasično Windows računalo – što je opcija koju je ranije Microsoft predstavio i u nekim svojim Windows 10 Lumia telefonima. Dodaci koje je Sony predstavio na ovom sajmu, osim slušalica Xperia Ears kojima se upravlja glasom i koje korisnika obavještavaju o novostima, vremenskoj prognozi i dnevnom rasporedu, uključuju i 360-stupnjasku kameru Xperia Eye, zatim Xperia Projector i asistenta Xperia Agent s kojim je moguće upravljati glasom i pokretom.

Mobile World Congress pokazao nam je kako mobilne kompanije sve veću pažnju posvećuju dodacima s kojima žele povećati mogućnosti samih telefona, ali i zadržati korisnike vezanim uz njihov brand jer, ako oni potroše više stotina dolara na dodatke koji će raditi samo s njihovim telefonima, gotovo je sigurno da će u budućnosti kupovati telefone istog proizvođača, a ne uređaje konkurentskih kompanija jer bi onda ponovno morati trošiti stotine dolara na slične dodatke.  

Izvor: The Guardian

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti