Ovo je Mercedesova vizija luksuznog električnog automobila budućnosti

Teško je naći dovoljno dobre epitete kojima bismo opisali luksuz koji isijava iz novog Mercedesova koncepta električnog automobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.09.2019. / 07:03

Mercedes Vision EQS (Foto: Mercedes)

Nakon brojnih najava i različitih koncepata, sve više kompanija u posljednje vrijeme predstavlja električne automobile koje ćemo uskoro moći kupiti poput VW-ova modela ID.3 ili Porsche Taycana (naravno, Taycan će se u teoriji moći kupiti, no u praksi je rezerviran samo za one jako dubokog džepa). Na autosajmu u Frankfurtu Mercedes-Benz je, među inim, također prikazao električni automobil, no nije riječ o modelu koji će (sigurno) biti dostupan na tržištu, već o konceptu koji prikazuje viziju luksuznih električnih vozila budućnosti.

VW ID.3 Električna revolucija: Ovo je najvažniji Volkswagenov automobil predstavljen u ovom stoljeću!

S obzirom na to kako Vision EQS izgleda i kakve su mu performanse, nadamo se da će taj koncept jednog dana postati komercijalan proizvod, iako će, naravno, i takvo vozilo biti namijenjeno samo odlikašima koji si to mogu priuštiti. Za dizajn ovog koncepta zaista možemo reći da je futuristički i prilično agresivan te odaje dojam sportske limuzine, a osim prednje maske s velikim logom Mercedesa, dominiraju i veliki kotači.

Mercedes Vision EQS (Foto: Mercedes)

Mercedes Vision EQS (Foto: Mercedes)

Mercedes Vision EQS (Foto: Mercedes)

Futuristički luksuz karoserije prelijeva se i u unutrašnjost koja je, napominju iz Mercedesa, inspirirana luksuznim jahtama. Dizajneri su se odlučili na prilično drukčiji pristup pri uređenju unutrašnjosti – dok veliki ekrani polako postaju standard u vozilima više kategorije, poseban dizajn sjedala, kao i središnja ploha koja se proteže po sredini vozila nije nešto što smo dosad viđali u automobilima.

Porsche Taycan Službeno predstavljen prvi električni Porsche: Taycan je sportska zvijer!

Što se performansi tiče, iz Mercedesa hvale motor snage više od 350 kW zahvaljujući kojem ova e-limuzina može uhvatiti stotku za manje od 4,5 sekundi, a svakako treba spomenuti i bateriju koja bi, prema WLTP standardu, trebala izdržati čak 700 kilometara prije ponovnog punjenja, što su impresivne brojke. Također, jednako impresivno zvuči punjenje od 350 kW koje bi trebalo omogućiti da se baterija napuni do 80 posto kapaciteta za manje od 20 minuta.

Nije poznato hoće li ljubitelji Mercedesa jednom moći i isprobati i kupiti ovu limuzinu jer, treba još jednom naglasiti, trenutačno je riječ samo o konceptu i nema informacije hoće li njemačka kompanija nastaviti s njegovim razvojem i predstaviti komercijalan model Vision EQS-a koji će biti dostupan na tržištu.

Izvor: Electrek
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti