Ovo je prvi drveni satelit na svijetu, a u svemir bi trebao krenuti za nekoliko mjeseci

Drveni satelit, u ovom slučaju napravljen od drveta magnolije, u potpunosti će izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu i tako znatno smanjiti svoj utjecaj na okoliš.

Martina Čizmić | 30.05.2024. / 12:00

Drveni satelit LignoSat (Foto: Afp)

 Japanski znanstvenici službeno su predstavili prvi drveni satelit na svijetu. Nazvan LignoSat, ovaj je satelit nastao u suradnji Sveučilišta Kyoto i tvrtke Sumimoto Forestry, a u svemir bi se trebao vinuti ove jeseni.

Kako ističu, ovaj mali satelit veličine tek desetak centimetara, mogao bi predstavljati veliki korak naprijed kad je u pitanju svemirska održivost.

Magnolija u cvatu Mogu li se sateliti napraviti od drva? Japanski znanstvenici kažu da mogu, ali ako se koristi ovo drvo

Sateliti koji nisu napravljeni od metala trebali bi postati uobičajeni, istaknuo je profesor Takao Doi na konferenciji za novinare.

Ovaj japanski satelit možda bi mogao riješiti jedan od najvećih problema s kojima se susreće svemirska industrija - gomilanje svemirskog smeća. Naime, većina trenutnih satelita napravljena je od metala i plastike. Kad završe sa svojim životnim vijekom u orbiti, najčešće ponovno ulaze u Zemljinu atmosferu i izgaraju. No, znanstvenici upozoravaju da bi čestice metala koje nastaju izgaranjem u atmosferi mogle dodatno onečistiti i onako onečišćenu atmosferu.

Drveni satelit, u ovom slučaju napravljen od drveta magnolije, u potpunosti će izgorjeti prilikom ulaska u atmosferu i tako znatno smanjiti svoj utjecaj na okoliš.

TimberMod rješenje Tko kaže da podatkovni centri moraju biti od čelika i betona? U Hrvatskoj se rade i od - drveta

Ali, za to ćemo morati još malo pričekati. LignoSat za sad je još uvijek eksperiment i, iako će biti lansiran u svemir, neće ići direktno u orbitu. Kad ga u rujnu raketa SpaceX-a ponese, prvo će ga ispustiti u eksperimentalni modul Japanske svemirske agencije na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Nakon toga, astronauti će ga ispustiti u orbitu, a znanstvenici na Zemlji nadaju se da će primiti zanimljive podatke s njega.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti