Ovo je Taiga, smartphone kojim Rusi onemogućuju Amerikance

Pametni telefon iza kojega stoji Kaspersky Lab koristit će zaposlenici ruskih kompanija u vlasništvu države

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 26.09.2017. / 07:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Na spomen hladnog rata između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije vjerojatno je prva asocijacija “zveckanje oružjem” iza kulisa, tajni agenti, špijuniranje i ekvivalentne akcije kojih smo se nagledali u raznoraznim filmskim izdanjima. Danas, naravno, više nije ni izbliza sve tako jednostavno i rigidno, vječna borba između Rusije i SAD-a nastavlja se, samo puno sofisticiranijim i modernijim metodama, jer je odavno postalo jasno kako onaj tko kontrolira informacije i tehnologiju ima barem jedan korak prednosti…

Iako su analitičari tvrdili kako je Donald Trump zapravo “konačan izbor” Vladimira Putina, dvije svjetske sile koje konstantno balansiraju na tankoj granici u posljednje vrijeme javno se, baš na bojnom polju IT sektora, natječu u “eliminaciji proizvoda i usluga mrskog neprijatelja”. Tako je američka vlada prije dva tjedna izbacila softversko rješenje iza kojega stoji moskovska kompanija Kaspersky Lab, dok je primjerice ruska vladajuća oligarhija još prije godinu dana najavila kako će izbaciti sva Microsoftova rješenja iz javnih i državnih institucija i zamijeniti ih vlastitim rješenjem.

Sada je stigla nova runda u ovom natjecanju jer je InfoWatch Group, čije je sjedište također u Moskvi i na čijem je čelu Natalya Kaspersky, predstavio pametni telefon Taiga, koji je ime dobio po opustošenim šumama u Sibiru, što je samo po sebi dosta indikativna poruka. Natalya Kaspersky, naravno, suosnivačica je Kaspersky Laba, a sada vodi InfoWatch Group, ali je potpuno jasno tko stoji iz Taige, čija je glavna odlika da onemogućuje bilo kakvo praćenje i prikupljanje podataka “trećim stranama”.

Većina pametnih telefona i operativnih sustava na njima prikuplja korisničke podatke i šalje ih na vanjske servere. Tako se nadzire komunikacija ljudi, bilo da se radi o privatnim ili poslovnim pametnim telefonima. To želimo spriječiti, izjavila je Natalya Kaspersky.

Taiga je pametni telefon koji pokreće svoj modificirani Android operativni sustav, a glavna mu je odlika da može pokretati aplikacije, ali aplikacije ne mogu prikupljati nikakve podatke. Također, Taiga ima još jednu karakteristiku koja će ruskim korisnicima onemogućiti bilo kakve “kontakte” s neželjenim aplikacijama.

Naime, Taiga se isporučuje s posebnim softverom čija je jedina namjena da omogući IT nadzoru kontrolu kad instaliranjem i korištenjem aplikacija koje nisu isporučene sa samim telefonom. Jasno je da se Taigom želi spriječiti prikupljanje korisničkih podataka Googleu i Facebooku, iako to nitko nije javno rekao. Prvih 50 tisuća komada Taige, koja je proizvedena u Kini, isporučit će se zaposlenicima ruskih tvrtki koje su u suvlasništvu države. Špekulira se kako će InfoWatch koji je otvorio svoje urede u Maleziji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tamo distribuirati Taigu, no to nije potvrđeno.

Isto tako, za sada nema informacija hoće li se Taiga uopće moći kupiti na otvorenom tržištu…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti