Ovo nije dobar znak: Dionice Snapa pale na IPO cijenu

Nakon izlaska na burzu cijena dionice Snapa porasla je na skoro 30 dolara, a jučer je ponovno pala na IPO cijenu od 17 dolara

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.06.2017. / 10:35

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije izlaska Snapa na burzu brojni su analitičari upozoravali na potencijalne probleme ove kompanije i objašnjavali zašto Snap neće krenuti koracima Facebooka jer je njegova vrijednost prenapuhana. Dio investitora ipak je odlučio riskirati te su uložili novac u dionice ove kompanije – na početku se činilo kako je ovo dobra investicija jer je cijena dionice porasla s IPO cijene od 17 dolara na skoro 30 dolara, no ubrzo nakon toga uslijedio je pad. Ono što je šokiralo sve koji su novac uložili u ovu kompaniju i najpopularniju aplikaciju među tinejdžerima bilo je prvo financijsko izvješće nakon izlaska na burzu i više od dvije milijarde dolara minusa. Iako se većina gubitaka odnosi na troškove vezane uz izlazak na burzu, nitko od ulagača nije bio zadovoljan s tolikim minusom, kao niti s činjenicom da je rast korisnika bio manji u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Cijena dionica Snapa jučer je bila u minusu dodatnih skoro pet posto te je prvi put od izlaska na burzu pala na IPO cijenu od 17 dolara. Kada su u pitanju kompanije iz Silicijske doline, ovakvi padovi cijena dionica nisu neuobičajeni te na Reutersu podsjećaju kako je cijena dionica Alibabe pala ispod IPO cijene nakon 233 dana, dok je Facebook završio u minusu već nakon dva dana. Ipak, Facebook se brzo oporavio te, nakon što je cijena dionice pala ispod 20 dolara (IPO cijena iznosila je 38 dolara), sada se s njima trguje po cijeni od gotovo 150 dolara. No, analitičari ne vjeruju kako bi se taj Facebook efekt mogao primijeniti i na Snap – osim smanjenja porasta broja korisnika, ono što investitore može zabrinuti jest činjenica da je Facebook, odnosno Instagram uspješno kopirao njihovu najpopularniju opciju Stories tako da je broj korisnika takvih priča na Instagramu u porastu, a na Snapchatu u padu.

Ovo nije dobar znak

Snap će situaciju pokušati spasiti širenjem na druga tržišta, uključujući i na hardver pa tako prodaja njihovih naočala Spectacles uskoro počinje i na europskom tržištu, a ova kompanija ima planove i na tržištu dronova. Pad na IPO cijenu dionice mogu bi se loše odraziti ne samo na Snap, već i na druge tehnološke kompanije koje razmišljaju o izlasku na burzu.

"Ovo nije dobar znak za buduće IPO aktivnosti", komentirala je za CNBC analitičarka Kathleen Smith i dodala kako su investitori ionako jako pažljivi oko tržišne vrijednosti kompanija, a sada bi mogli biti još oprezniji. Zbog toga će budući financijski rezultati Snapa biti važni ne samo za ovu kompaniju i njene investitore, već i za ostale tehnološke kompanije koje razmišljaju o izlasku na burzu.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti