Ovo su najčešće korišteni PIN-ovi, je li i vaš među njima?

Već je dobro poznato da se za PIN ne bi trebale koristiti dobro poznate kombinacije brojeva kao što je datum rođenja ili četiri ista broja. Pa ipak, upravo su takve kombinacije najčešće.

Martina Čizmić | 25.09.2024. / 13:40

Upisivanje PIN-a, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Četiri znamenke koje svi dobro poznajemo PIN su za naše kartice. Iako sve više ljudi plaća putem mobitela, za koji koriste otisak prsta ili PIN za otključavanje, poznavanje PIN-a kartice i dalje je nužno ako obavljate bilo kakve transakcije putem internetskog bankarstva, POS aparata ili na bankomatu.

No, znate li da postoje kombinacije brojeva koje su češće od drugih, a time i jednostavije za pogoditi? Istraživanje koje je napravio Nick Berry iz Data Geneticsa, otkrilo je kako je "1234" i dalje najčešći PIN na svijetu, ali i iznenadila otkrićem koje su još kombinacije učestale.

Naime, iako bi se moglo činiti kako je kombinacija broja kartice i 4-znamenkastog PIN-a dovoljna kako bi se zaštitio pristup kartici, kibernetički kriminalci dokazuju kako to nije slučaj. Deset tisuća mogućih kombinacija trebalo bi otežati posao, ali korisnici koji imaju učestale kombinacije brojeva, dodatno olakšavaju posao kriminalcima.

Tako je već dobro poznato da se za PIN ne bi trebale koristiti dobro poznate kombinacije brojeva kao što je datum rođenja ili četiri ista broja. Pa ipak, upravo su takve kombinacije najčešće.

Istraživanje se temelji se na 3,4 milijuna PIN brojeva koji su ukradeni u nekom od hakerskih napada. Nakon pomne analize stranica Information is Beautiful napravila je prilično jasnu grafiku koja prikazuje koliko su neke kombinacije brojeva u PIN-u učestale.

 

Unatoč svim upozorenjima "1234" je i dalje najčešće korišten PIN i čini gotovo 11 posto svih analiziranih pinova. Drugi najučestaliji je "1111", a slijede "0000" i "1212". Ostale učestale kombinacije su "7777", "1004", "2000", "4444", "2222" i "6969".

A zašto je to bitno? Jer kod korisnika koji imaju ove PIN-ove, hakeru bi bilo dovoljan tek 61 pokušaj kako bi razbio trećinu od ukupnog broja analiziranih PIN-ova. Dovoljno mu je tek pet pokušaja da otkrije 20 posto PIN-ova.

S druge strane, istraživanje je otkrilo i koji su pinovi najrjeđe korišteni. Primjerice, "8068" korišten je u samo 25 od 3,4 milijuna šifri koje su analizirane.

Ostale "nepopularne" kombinacije bile su "8093", "8398", 7638", "8428" te "8285".

Ako se vaš PIN nalazi na ovoj "nepopularnoj" listi, čestitamo. Imate veće šanse da ga haker neće pogoditi. No, ako se nalazi na "popularnoj" listi, možda biste trebali razmisliti o njegovoj promjeni.

Što se tiče bankovnih kartica, većina banaka omogućuje mijenjanje PIN broja putem internetskog bankarstva ili na bankomatu. Kakav je slučaj s vašom bankom, trebali biste provjeriti direktno s njima.

Kupovina na internetu, ilustracija Prije kupovine na internetu stranicu provjerite na CERT-ovu novom servisu

A koji PIN onda odabrati? Bitno je da brojevi budu nasumični, a da opet imaju smisla vama. Jedan od savjeta je izabrati kombinaciju brojeva koja čini lako pamtljivu riječ. Naime, oni stariji, sjećat će se kako su se SMS poruke pisale kombinacijom nekoliko pritisaka na određenu tipku kako bi se došlo do željenog slova. Isti princip upotrijebiti i na bankomatu. Uz brojeve, najčešće su upisana i slova, pa ako složite riječ poput "DANI", to prevedeno na PIN može biti "3264". Možete staviti i primjerice "ZIMO" i dobiti kombinaciju "1466".

Važno je da je riječ lako pamtljiva i da ju zapamtite kako ne biste za koji dan imali problem s korištenjem kartice.

Stručnjaci za sigurnost ističu i kako bi bilo dobro s vremena na vrijeme promijeniti PIN, kako bi povećali razinu zaštite. I naravno, ne dijelite PIN ni sa kime i pazite gdje ga upisujete.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti