Tijekom prošle 2014 godine cloud bazirani servisi su postali apsolutni hit, sve dostupniji široj populaciji, sa sve više prostora, a takav trend možemo očekivati i ove godine, ovo je nekoliko izabranih koje možete koristiti ili to već možda činite...

Vrlo vjerojatno će se naći dovoljan broj onih koji će konstatirati kako je sve što "pohranjujemo u oblak poprilično nesigurno" ili da to u konačnici "zapravo i nije naše", ali realno gledajući o apsolutnoj privatnosti više nema smisla raspravljati. Nepobitna je činjenica kako je s povećanjem količine podataka koju koristimo sve veća potreba za dodatnim prostorom "van našeg računala". Dakako, postoji hrpa kvalitetnih i relativno jeftinih rješenja u obliku vanjskih, prijenosnih diskova, ali servisi koji pohranjuju vaše podatke "u oblak" nude vam jedinstvenu mogućnost da u bilo kojem trenutku, s bilo kojeg uređaja ili mjesta pristupite istima. Ovo je izbor trenutačno najpopularnijih.  

Google Drive

Još uvijek ga mnogi smatraju vodećim i najkvalitetnijim, između ostaloga i zato jer nudi 15 GB besplatnog prostora. Relativni problem je što u tu količinu ulaze i vaši e-mailovi koje koristite na Gmailu, pa ako imate "hrpu mailova" onda se taj prostor konstantno smanjuje. Ako želite više prostora, za 1,99 američkih dolara mjesečno možete dobiti 100 GB, dok će vas i TB koštati 9,99 USD. Google Drive je dostupan na ovom linku. 

Ovo su najpopularniji servisi koje možete koristiti za pohranu podataka "u oblaku"

OneDrive

Microsoft je tijekom posljednje trećine prošle godine shvatio da je "veliki oblak" nužnost da bi ostao u igri. I on sa svojim servisom nudi besplatnih 15 GB, za 100 GB ćete platiti 1,99, za 200 3,99, a za 1 TB 6,99 USD mjesečno. Možete pozivati prijatelje, njih ukupno deset, pa na taj način dobiti 10 GB dodatnog besplatnog prostora. Prema najavama, ako ste pretplatnik na Office 365, dobit ćete neograničen prostor. Ako planirate koristiti OneDrive, nalazi se ovdje. 

Ovo su najpopularniji servisi koje možete koristiti za pohranu podataka "u oblaku"

Box

S "kutijom" ćete dobiti 10 GB besplatnog prostora, ali se to odnosi isključivo na privatne korisnike i ne možete dijeliti datoteke, odnosno prostor s drugim korisnicima. Naravno, postoje paketi i za poslovne i napredne korisnike, počevši od 6 USD dolara mjesečno za privatne, koji će dobiti 100 GB prostora i neograničen prostor za pohranu koji ćete platiti 17 USD mjesečno. Imaju i mogućnost povećanja prostora pomoću aplikacija na nekim dodatnim uređajima, više o tome saznajte ovdje. 

Ovo su najpopularniji servisi koje možete koristiti za pohranu podataka "u oblaku"

iCloud Drive

Treba li uopće napominjati da je najpopularniji među Appleovim korisnicima i zaljubljenicima, a u besplatnom paketu nudi prostor od 5 GB. Sve ostalo se, naravno, plaća, 20 GB će vas koštati 0,99 USD, 200 GB 3,99, 500 GB 9,99, dok je 1 TB dostupan po cijeni od 19,99 USD na mjesečnoj razini. Oni koji su vlasnici Appleovih uređaja su vrlo vjerojatno već dobro upoznati s ovim servisom, svi ostali sve informacije mogu dobiti na službenom linku. 

Ovo su najpopularniji servisi koje možete koristiti za pohranu podataka "u oblaku"

Amazon Cloud Drive 

Naravno da je i Amazon, kao jedan od najvećih "igrača", odlučio "uploviti u oblak", bez naknade imate 5 GB prostora. Kao i kod svih ostalih servisa, postoji mogućnost nadoplate, pa ćete za 10 USD godišnje dobiti 20 GB, dok će 50 GB koštati 25 USD na godišnjoj razini. To su najpopularniji paketi, a postoje naravno i dodatni, što se pak tiče onih kojima cloud služi samo za fotografije, Amazon nudi neograničeni prostor sasvim - besplatno. Više o tome saznajte na ovom linku. 

Ovo su najpopularniji servisi koje možete koristiti za pohranu podataka "u oblaku"

Dropbox

Neki će reći kako je ovo zapravo i najbolji servis, ali to je sve stvar osobne percepcije. Besplatno nude 2 GB prostora, no tu se brojna proširenja, što za privatne, što za poslovne korisnike. Također imaju program "pozivanja prijatelja" koji će vam omogućiti da za svakog "frenda" koji na vašu preporuku počne koristiti Dropbox dobijete dodatnih 500 MB. Podržava gotovo sve operativne sustave, a sve o njemu možete saznati na službenim web stranicama. 

Ovo su najpopularniji servisi koje možete koristiti za pohranu podataka "u oblaku"

Izvor i foto TechJournal

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju