Ovo su najvrjednije startup kompanije na svijetu

Vrijednost čak devet startup kompanija iznosi deset milijardi dolara ili više, a na vrhu se nalazi kineski fenomen Xiaomi

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.03.2015. / 07:47

Ovo su najvrjednije startup kompanije na svijetu

Nakon posljednjih investicija u popularnu društvenu mrežu Pinterest od skoro 370 milijuna dolara, ova je kompanija procijenjena na čak jedanaest milijardi dolara, a ekipa iz Pinteresta nada se da će uskoro prikupiti još 211 milijuna dolara od investitora. Sredinom prošle godine ova je kompanija vrijedila 'samo' pet milijardi dolara te je u manje od godinu dana više nego dvostruko povećala svoju vrijednost i sada se nalazi pri vrhu najvrjednijih startup kompanija na svijetu i u odabranom društvu još osam startupova čija vrijednost iznosi deset milijardi dolara ili više. Ovo su najvrjedniji startupovi na svijetu:

9. Dropbox – jedan od najpoznatijih servisa za pohranu podataka osnovan je 2007. godine, a njegova vrijednost narasla je, usprkos iznimno velikoj konkurenciji kompanija poput Googlea i Microsofta, na deset milijardi dolara. Investitori su do sada uložili oko 1,1 milijardu dolara u ovu kompaniju, a njenim se uslugama koristi više od 200 milijuna ljudi.

8 Airbnb – još jedan startup procijenjen na deset milijardi dolara. Ovaj servis dobro je poznat osobama koje iznajmljuju stanove ili traže jeftiniji smještaj na putovanjima. Dostupan je u čak 190 zemalja diljem svijeta, a u ovu je kompaniju do sada uloženo skoro 800 milijuna dolara.

7. Pinterest – Pinterest je najbolje opisati kao virtualnu ploču na kojoj korisnici mogu objavljivati sadržaj (najčešće fotografije) – njegov razvoj počeo je krajem prošlog desetljeća, a vrijednost kompanije sada je porasla na čak jedanaest milijardi dolara.

6. Flipkart – u ovu kompaniju koja nije toliko poznata poput npr. Xiaomija, Snapchata i Pinteresta, do sada je uloženo oko 2,5 milijardi dolara, a njena procijenjena vrijednost iznosi jedanaest milijardi dolara. Flipkart je stranica za e-trgovinu specijalizirana za elektroniku, knjige, glazbu i slično.

5. SpaceX – startup koji se bavi istraživanjem svemirskih tehnologija i dizajniranjem svemirskih letjelica osnovao je Elon Musk i investitori su u njega do sada uložili 1,2 milijarde dolara, a njegova procijenjena vrijednost danas iznosi dvanaest milijardi dolara.

4. Palantir – softverska kompanija specijalizirana za analizu podataka nije toliko poznata u javnosti, no dovoljno je reći da su njihovi klijenti organizacije poput CIA-e i FBI-a. Procijenjena vrijednost iznosi 15 milijardi dolara.

3. Snapchat – krajem prošle godine vrijednost ove mreže za razmjenu samouništivih fotografija, poruka i videozapisa iznosila je deset milijardi dolara – neke su informacije govorile kako će u sljedećem investicijskom ciklusu njena vrijednost porasti i do 19 milijardi dolara, no ta se cifra nakon nedavnog ulaganje Alibabe popela na 'samo' 15 milijardi dolara.

2. Uber – servis koji bi jako rado vidjeli i u Hrvatskoj. Uber putem aplikacije povezuje osobe koji traže prijevoz s vozačima koji imaju potpisan ugovor s Uberom, a glavne prednosti ovakvog načina prijevoza su brzina pronalaženja prijevoza i manja cijena. Koliko je Uber popularan u svijetu (iako su uz njega vezane i brojne kontroverze) najbolje govori podatak da je u njega do sada uloženo skoro šest milijardi dolara, njegova vrijednost premašila je 41 milijardu dolara.

1. Xiaomi – kineski fenom koji je u kratko vrijeme prešao put od 'još jedne kompanije koja kopira Apple i prodaje jeftine telefone' do najvrjednije startup kompanije na svijetu čija vrijednost iznosi čak 46 milijardi dolara. Najpoznatiji su po pametnim telefonima koji korisnike privlače odličnim opcijama i povoljnom cijenom.  

Izvor: Business Insider

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti