Ray Kurzweil najpoznatiji je svjetski futurolog za kojeg je Bill Gates rekao kako je 'najbolja osoba koja može predvidjeti budućnosti umjetne inteligencije'. No, osim predviđanja vezana uz AI, Kurzweil je tijekom posljednjih dvadeset godina odlično predvidio brojne događaje i stvari koje danas koristimo, a kako su to napomenuli na stranici Singularity Hub, njegova su predviđanja fantastična i važni podsjetnici kako živimo u najuzbudljivijem vremenu u ljudskoj povijesti. On je tako početkom devedesetih predvidio kako će računalo do 1998. pobijediti svjetskog šahovskog prvaka, kako će računala do 2010. moći odgovarati na pitanja na temelju informacija koje će bežično skupljati s interneta, predvidio je da ćemo razgovarati s računalima i davati im glasovne naredbe (Siri, Google Now itd.), predvidio je proširenu stvarnost i brojne druge stvari koje su se ostvarile.

Kurzweil je predvidio i 'računala koja će biti integrirana u naočale' (Google Glass) te softver koji će moći prevoditi govor u realnom vremenu (Skype Translate). Upravo zbog njegovih dosadašnjih uspješnih predviđanja, iznimno je zanimljivo pratiti njegova razmišljanja o budućnosti, a ovo su neka od njegovih predviđanja za sljedećih 25 godina:

Do kraja ovog desetljeća naočale će prenositi sliku direktno na rožnicu. Također, deset terabajta računalne snage koštat će oko tisuću dolara.

Tijekom 2020-ih nestat će većina bolesti jer će nanoboti koji će se ubrizgavati u tijelo postati pametniji od medicinske tehnologije koja se koristi. Turingov test postat će prolazan, a autocestama će voziti automobili kojima će upravljati računala, odnosno softver.

Do 2030.-ih osjećaj virtualne stvarnosti postat će sto posto stvaran, a do kraja desetljeća svoje ćemo misli moći uploadati.

Do 2040.-ih nebiološka inteligencija bit će milijardu puta sposobnija od biološke inteligencije (odnosno ljudi), a nanoroboti moći će proizvoditi hranu iz zraka.

Do 2045. moći ćemo višestruko povećati našu inteligenciju povezivanjem neokorteksa s neokorteksom u oblaku

Iako se većina njegovih predviđanja danas čini kao znanstvena fantastika, treba napomenuti kako veliki broj tehnoloških kompanija posljednjih godina ulaže veliki novac i sredstva u razvoj umjetne inteligencije, tehnologije za proširenu stvarnost i virtualnu realnost (Facebook, Google, Microsoft). Također, cestama SAD-a već se godinama testiraju automobili kojima ne upravlja čovjek, već računala, a roboti su svakim danom sve napredniji i mogu obavljati sve kompliciranije zadatke. Google veliki novac ulaže i u zdravstvo, odnosno razvija male robote koji bi trebali 'patrolirati' našim organizmima i o svim anomalijama obavještavati pametne satove i telefone kako bi se eventualni problemi i bolesti mogli liječiti u začetku, prije nego se razviju, a konačan cilj ekipe poput Larrya Pagea jest – besmrtnost. Na svim ovim činjenicama, kao i na Mooreovom zakonu i eksponencijalnom razvoju tehnologije, Ray Kurzweil bazira svoja predviđanja, a s obzirom da je u dosadašnjim predviđanjima bio prilično točan, možemo očekivati i da će se veliki dio sadašnjih predviđanja u budućnosti ostvariti.

Foto: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju