Ovu biljku Europljani su upoznali prije 500 godina, a već je ostavila dubok trag na našim kostima

Pušenje se dosad povezivalo s problemima kao što su niska gustoća kostiju, povećan rizik od loma i periodontitis.

Martina Čizmić | 20.10.2024. / 11:31

Pušenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Da pušenje i konzumiranje duhanskih proizvoda nije zdravo, dobro je poznato. No, znanstvenici su sad otkrili kako duhan ostavlja i puno trajnije tragove na tijelu pušača.

Istraživači sa Sveučiliša u Leicesteru proučavali su ljudske ostatke pronađene u Britaniji, a koji datiraju između 12. i 19. stoljeća. Ostali su iznenađeni kad su otkrili koliko je dubok utjecaj duhan ostavio na kosti tih ljudi.

Kako ističu u studiji, uvođenje duhana u zapadnu Europu prije otprilike 500 godina (nakon otkrića Sjeverne i Južne Amerike) dovelo je do značajnih promjena u strukturi ljudskog kostura.

Gašenje opuška cigarete Ni sa 75 nije prekasno za prestanak pušenja i produžetak života, otkriva novo istraživanje

Naime, tražeći tragove pušenja, znanstvenici su se obično oslanjali na stanje zuba, ali u slučajevima kad zubi nisu bili dostupni promatrali su kosti. Pregledali su čak 323 primjerka i proučili čvrsto koštano tkivo, vanjski sloj koji kostima daje snagu. Usporedili su izgled tih kostiju s kostima osoba za koje se sa sigurnošću znalo da su bile pušači.

Koristeći masenu spektroskopiju, analizirali su molekularni sastav kostiju i pronašli čak 45 različitih molekularnih značajki po kojima se kosti pušača razlikuju od kostiju nepušača.

U studiji objavljenoj u časopisu Science Advances koautorica studije dr. Sarah Inskip ističe kako to istraživanje ukazuje na to da uporaba duhana utječe na strukturu samih kostiju.

Svojim istraživanjem želimo razumjeti kako dolazi do tih razlika u strukturi kosti kod pušača i nepušača, što bi moglo pomoći u razumijevanju zašto je korištenje duhana rizični faktor za pojedine koštano-mišićne i stomatološke poremećaje, istaknula je dr. Inskip.

Pušenje, ilustracija Iznenađujuće otkriće znanstvenika: Tinejdžeri koji puše imaju drugačiji mozak od nepušača

Dodala je kako provode dodatno neovisno istraživanje kojim žele potvrditi svoja otkrića, ali i točno utvrditi faktore koji predstavljaju rizik kod pušača kako bi se takvi podaci onda mogli i konkretno upotrijebiti za otkrivanje bolesti i liječenje. 

Podsjetimo, pušenje se dosad povezivalo s problemima kao što su niska gustoća kostiju, povećan rizik od loma i periodontitis. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti