Oxford Economics procijenio ukupni utjecaj Huaweija na europsko gospodarstvo, a on nije zanemariv

Podaci pokazuju kako je Huawei, svojim aktivnostima, utjecao na 220 tisuća radnih mjesta u Europi.

Martina Čizmić | 08.11.2020. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U nedavno objavljenom izvještaju Oxford Economics, u kojem je procjenjen ukupni ekonomski utjecaj Huaweija na Europu, uključujući Huaweijev doprinos europskom BDP-u, radnim mjestima i poreznim prihodima, utvrđeno je da je Huawei u 2019. godini generirao 16,4 milijarde eura u europskom BDP, te je svojim aktivnostima podržao 224.300 radnih mjesta diljem Europe. Kompanija je u istoj godini generirala i 6 milijuna eura poreznih prihoda državnim proračunima europskih zemalja.

Huawei je također imao važnu ulogu u poticanju istraživanja i razvoja diljem cijele Europe. Pregled industrijskih ulaganja za 2019. godinu pokazuje Huawei kao petog najvećeg svjetskog investitora u istraživanje i razvoj. Prema podacima Europskog ureda za patente Huawei drži prvo mjesto ljestvice broja prijavljenih patenata prošle godine.

Ulaganje u istraživanje i razvoj – poput onog kojeg je poduzeo Huawei – ključno je za općenito povećanje proizvodnih mogućnosti europskog gospodarstva, rekao je Pete Collings, direktor za savjetovanje o ekonomskom utjecaju pri Oxford Economicsu za Europu i Bliski Istok.

 U 2019. godini Huaweijeve su operacije generirale izravni doprinos od 2,8 milijardi eura europskom BDP-u, što je prosječni rast od 11,4 posto godišnje u posljednjih pet godina. Huawei je osigurao stabilne, sigurne mrežne operacije kako bi pomogao ljudima da rade i uče na mreži. Huawei djeluje u Europi već 20 godina i naporno radi na dubokoj integraciji u lokalne zajednice kako bi zajednički promovirali razvoj industrije. U budućnosti ćemo nastaviti raditi s našim partnerima s ciljem prevladavanja novih izazova i stvaranja veće vrijednosti, dodao je Abraham Liu, glavni predstavnik Huaweija u institucijama EU-a.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti