Pala i prva velika žrtva nakon "smrti" Windowsa 7: Njemačka vlada mora platiti 800.000 eura

Zbog oglušivanja na upozorenja iz Microsofta o nužnoj nadogradnji operativnog sustava pala je financijski gledano i prva velika žrtva.

Branimir Vorša | 22.01.2020. / 12:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka vlada pred sobom ima račun od 800.000 eura zbog nenadogradnje operativnog sustava s Windows 7 na Windows 10 na vrijeme.

Njemački list Handelsblatt piše da njemačka vlada želi proširiti sigurnosnu zaštitu za najmanje 33.000 računala koja još uvijek koriste Windows 7 operativni sustav, a to znači i plaćanje dodatne usluge Microsoftu za produženje sigurnosnih nadogradnji na još godinu dana.

Microsoft je proteklog tjedna prekinuo službenu podršku Windowsima 7, no milijuni računala diljem svijeta još uvijek koriste taj operativni sustav. Tvrtke, međutim, imaju opciju produžiti sigurnosnu podršku, no po odgovarajućoj cijeni, koja u slučaju Njemačke nije zanemariva.

Produžena nadogradnja za većinu računala u velikim tvrtkama za godinu dana okvirno iznosi 25 dolara po računalu za tekuću godinu. Cijena se nakon toga svaku narednu godinu udvostručuje, a to znači 50 dolara za 2021., 100 dolara za 2022. i tako dalje. S obzirom na količinu računala koja još uvijek koriste Windowse 7, pojedine tvrtke mogu dobiti i popuste, no to će i dalje biti skup sport.

Njemačka državna služba zapravo je u procesu prelaska na operativni sustav Windows 10, ali ga nije napravila na vrijeme. Samo u državnim uredima u Berlinu 20.000 od 85.000 računala nema nadograđen operativni sustav.

Nenadogradnja operativnog sustava Windows 7 na najnoviju verziju znači i povećan sigurnosni rizik za korisnike. Microsoft je u nekoliko navrata tijekom 2019. godine slao više priopćenja i upozorenja korisnicima da na vrijeme nadograde operativni sustav na Windows 10.

Oni koji to nisu napravili na vrijeme sad će to morati skupo platiti. 

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti