Pala najveća sudska nagodba vezana za privatnost u povijesti SAD-a: Google će platiti ogromnu odštetu čak 40 američkih saveznih država

Googleu je rečeno da znatno poboljša korisničke kontrole i način na koji otkriva praćenje lokacije, počevši od 2023. godine.

Branimir Vorša | 16.11.2022. / 12:48

Google (Foto: Afp)

Google se u nagodbi dogovorio da će platiti 391,5 milijuna dolara zbog optužbi da prikuplja podatke korisnika. Google je optužen da je pratio lokacije svojih korisnika i kad su oni isključili lokacijske usluge na svojim uređajima, tvrdilo se u optužbi čak 40 američkih saveznih država.

Riječ je o najvećoj nagodbi te vrste vezanoj za privatnost u povijesti SAD-a.

Tehnološkom divu rečeno je da bude transparentan u pogledu praćenja lokacije u budućnosti i da razvije web-stranicu koja će ljudima govoriti o podacima koje od njih prikupljaju.

Google Teksas tuži Google za kršenje zakona protiv milijuna svojih građana, a moguća kazna je čak 25.000 dolara po pojedinačnom prekršaju

U skladu s poboljšanjima koja smo napravili posljednjih godina, riješili smo ovu istragu koja se temeljila na zastarjelim pravilima proizvoda koja smo promijenili prije nekoliko godina, pojasnio je dužnosnik Googlea u izjavi.

Google je u rujnu isto tako pristao platiti američkoj saveznoj državi Arizoni 85 milijuna dolara zbog sličnih problema u vezi s načinom na koji prikuplja podatke o lokaciji korisnika.

Ostaje i jedan neriješen slučaj s istom temom pred američkim sudovima, a riječ je o pravnom postupku koji su još u siječnju pokrenuli Teksas, Indiana, Washington i okrug Columbia.

"Lukavo i prijevarno"

Poznavanje lokacije korisnika pomaže oglašivačima u ciljanju proizvoda prema njima. Usluge lokacije korisnika bitno doprinose Googleu u ostvarivanju godišnjeg prihoda od oglašavanja u iznosu od 200 milijardi dolara.

Slika nije dostupna Podignuta nova tužba protiv Googlea zbog kršenja privatnosti korisnika

Godinama je Google davao prednost profitu nad privatnošću svojih korisnika. To je bilo je lukavo i prijevarno. Potrošači su mislili da su isključili svoje značajke praćenja lokacije na Googleu - ali tvrtka je nastavila tajno bilježiti njihova kretanja i koristiti te podatke za oglašivače, rekla je američka državna tužiteljica Oregona Ellen Rosenblum, koja je vodila slučaj protiv Googlea zajedno s državnim tužiteljem Nebraske Dougom Petersonom.

Navedeni državni odvjetnici rekli su da je Google obmanjivao potrošače o praćenju lokacije od najmanje 2014., kršeći time državne zakone o zaštiti potrošača. Googleu je rečeno da znatno poboljša korisničke kontrole i način na koji otkriva praćenje lokacije, počevši od 2023. godine.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti