Google se u nagodbi dogovorio da će platiti 391,5 milijuna dolara zbog optužbi da prikuplja podatke korisnika. Google je optužen da je pratio lokacije svojih korisnika i kad su oni isključili lokacijske usluge na svojim uređajima, tvrdilo se u optužbi čak 40 američkih saveznih država.

Riječ je o najvećoj nagodbi te vrste vezanoj za privatnost u povijesti SAD-a.

Tehnološkom divu rečeno je da bude transparentan u pogledu praćenja lokacije u budućnosti i da razvije web-stranicu koja će ljudima govoriti o podacima koje od njih prikupljaju.

Google Teksas tuži Google za kršenje zakona protiv milijuna svojih građana, a moguća kazna je čak 25.000 dolara po pojedinačnom prekršaju

U skladu s poboljšanjima koja smo napravili posljednjih godina, riješili smo ovu istragu koja se temeljila na zastarjelim pravilima proizvoda koja smo promijenili prije nekoliko godina, pojasnio je dužnosnik Googlea u izjavi.

Google je u rujnu isto tako pristao platiti američkoj saveznoj državi Arizoni 85 milijuna dolara zbog sličnih problema u vezi s načinom na koji prikuplja podatke o lokaciji korisnika.

Ostaje i jedan neriješen slučaj s istom temom pred američkim sudovima, a riječ je o pravnom postupku koji su još u siječnju pokrenuli Teksas, Indiana, Washington i okrug Columbia.

"Lukavo i prijevarno"

Poznavanje lokacije korisnika pomaže oglašivačima u ciljanju proizvoda prema njima. Usluge lokacije korisnika bitno doprinose Googleu u ostvarivanju godišnjeg prihoda od oglašavanja u iznosu od 200 milijardi dolara.

Google Podignuta nova tužba protiv Googlea zbog kršenja privatnosti korisnika

Godinama je Google davao prednost profitu nad privatnošću svojih korisnika. To je bilo je lukavo i prijevarno. Potrošači su mislili da su isključili svoje značajke praćenja lokacije na Googleu - ali tvrtka je nastavila tajno bilježiti njihova kretanja i koristiti te podatke za oglašivače, rekla je američka državna tužiteljica Oregona Ellen Rosenblum, koja je vodila slučaj protiv Googlea zajedno s državnim tužiteljem Nebraske Dougom Petersonom.

Navedeni državni odvjetnici rekli su da je Google obmanjivao potrošače o praćenju lokacije od najmanje 2014., kršeći time državne zakone o zaštiti potrošača. Googleu je rečeno da znatno poboljša korisničke kontrole i način na koji otkriva praćenje lokacije, počevši od 2023. godine.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju