Pandorina kutija je otvorena: Rođena beba s tri roditelja, stručnjaci pozivaju na oprez

U velikoj Britaniji rođeno je prvo poznato dijete s tri roditelja, odnosno s genskim materijalom triju osoba. Kontroverzna tehnika, koja roditeljima s rijetkim genetskim mutacijama omogućuje da imaju zdrave bebe, zakonski je odobrena samo u Velikoj Britaniji, no i etičari i znanstvenici diljem svijeta oko toga još čekaju puno odgovora.

DNEVNIK.hr | 10.05.2023. / 21:07

Galerija

Iako od majke s mutiranim mitohondrijima, beba s genskim materijalom triju osoba bi trebala preživjeti i biti zdrava. Velik korak medicine za roditelje je spas, za genetičare vrijeme za mudrost i oprez.

Britanski znanstvenici su se odlučili na ovaj iskorak i izglasali taj cijeli dio samo zbog jedne stvari: majka je donijela dovoljan broj dokaza kojima je uvjerila da zapravo ona nikada neće biti u poziciji da ima zdravu djecu, rekao je Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog društva za humanu genetiku.

Postupak ide ovako: dviju jajnih stanica, majčine i donorske, vadi se jezgra, odnosno nositelj većine genetskog materijala. Na mjesto jezgre donirane jajne stanice ide jezgra majčine jajne stanice koja se potom oplodi i vraća majci.

Uređivanje gena, ilustracija Veliki uspjeh: Hrvatski znanstvenici razotkrili jednu od tajni genetike koja muči znanstveni svijet više od pola stoljeća

Jasno je da su zbog ovog slučaja iskrsnula neka etička pitanja.

Pitanje manipulacije genoma i izmjene ljudskog genoma u svrhu stvaranja poželjnog genetskog materijala. Imamo li pravo genetskim manipulacijama stvarati i programirati živa bića na ovakav način? Postavlja se pitanje tko je vlasnik naših genoma i tko će njime upravljati u budućnosti, rekla je profesorica filozofije i bioetike Ivana Gregurić.

Iako je za znanstvenike beba s tri roditelja pogrešan naziv, jer više od 99 posto DNK potječe od oca i majke, i Crkva i znanstvenici ovdje imaju istu dilemu.

To su eksperimenti o kojima treba razmišljati i gledati ne samo na konkretni ishod, nego i na buduće posljedice, rekao je Josip Bozanić, kardinal u miru.

"Mi zapravo ne znamo što će se dogoditi sa sljedećom generacijom ako se radi o ženskom potomku jer znamo da se mitohondriji nasljeđuju putem majke. I to je ono etički ključno pitanje na koje već osam godina nismo dobili odgovor", ustvrdio je Primorac.

Jurica Matković, Mateja Čosić i Subhadip Ghosh Znanstvenici s Ruđera bacili novo svjetlo na to kako raspored kromosoma utječe na razvoj tumora i metastaza

Još je jedna kontroverza iskrsnula oko sporne klinike u New Castleu – koliko je beba rođeno ovim postupkom. Iz nje odgovaraju da akademske publikacije tek prolaze proces znanstvene recenzije pa ga stoga ne mogu ni komentirati.

Ipak, na inzistiranje britanskih kolega koji prate sve oko ovog postupka još od 2015., kad je u nekim slučajevima odobren, odgovorili su da je takvih novorođenčadi iz njihove klinike izišlo manje od pet. Pandorina kutija nepovratno je otvorena, a mnoštvo pitanje još je neodgovoreno.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti