Pariz bi uskoro mogao povući neugodan potez i s ulica maknuti popularno prijevozno sredstvo

Kompanijama koje pružaju uslugu najma romobila uskoro ističe licenca, no nije sigurno kako će je lokalne vlasti u Parizu ponovno obnoviti jer razmišljaju o potpunoj zabrani najma romobila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.11.2022. / 14:54

Zabrana vožnje, ilustracija (Foto: Getty Images)

U Parizu trenutačno tri kompanije pružaju uslugu najma električnih romobila te se na njima prošle godine vozilo čak oko 1,2 milijuna ljudi. Ulicama glavnog francuskog grada dnevno operira čak 15 tisuća romobila za najam, no uskoro bi se ta brojka mogla svesti na - nulu.

Bolt e-romobil Bolt odlazi iz Varaždina: Izmjene Zakona, troškovi i zimski period presudili popularnim e-romobilima

Naime, kompanijama koje pružaju ovu uslugu (Lime, Tier i Dott) u veljači sljedeće godine ističe licenca za pružanje ove usluge koju je potrebno ponovno obnoviti, no lokalne vlasti razmišljaju o potpunom ukidanju te usluge kako bi smanjili broj romobila na gradskim ulicama. Osim kritika da stvaraju nered i gužve na cestama i pločnicima, čime ponekad ometaju pješake, glavni razlog je - sigurnost.

Iako se spomenute tri kompanije tvrde kako je regulativa u Parizu među najstrožim u svijetu jer postoje brojna ograničenja načina korištenja romobila, čini se kako bi se mogla maksimalno postrožiti do te mjere da bi se pružanje usluge najma moglo u potpunosti zabraniti, što bi trebali saznati tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

U Parizu je tijekom prvih osam mjeseci ove godine prijavljeno 337 prometnih nesreća s električnih romobilima, što je povećanje u odnosu na 247 u istom razdoblju prošle godine, a među inim, zabilježena je i jedna nesreća sa smrtnim posljedicama u Parizu, dok su u kolovozu u tragičnoj nesreći romobila poginula dva tinejdžera u Lyonu.

Iz Limea, Dotta i Tiera kažu kako je broj nesreća s romobilima manji u odnosu na nesreće s drugim prijevoznim sredstvima te pozivaju na istraživanja provedena među stanovnicima Pariza koji, a to se pogotovo odnosi na mlađe osobe, romobile za najam smatra dijelom svog dnevnog javnog prijevoza. Također, Francuska je ionako jedno od najvećih tržišta za prodaju privatnih električnih romobila (prošle godine prodano je više od 900 tisuća) tako da se zabranom najma ova vozila neće u potpunosti ukloniti s cesta i pločnika Pariza.

Slika nije dostupna Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama donosi značajne promjene za vozače električnih romobila

Odluka još nije donesena, no kako naglašavaju na Electreku, ne bi trebalo biti iznenađenje ako lokalna vlast uskoro pokaže palac dolje najmu električnih romobila u Parizu, što će zasigurno razočarati mnoge stanovnike tog velegrada, ali i dio turista koji također često koriste ovakav oblik prijevoza.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti