Patite od nesanice? Možda previše konzumirate ovu hranu

Novo istraživanje povezuje ultraprerađenu hranu s kroničnom nesanicom, naglašavajući ključnu ulogu prehrane u kvaliteti sna.

Branimir Vorša | 10.06.2024. / 11:31 komentari
Loš san
Loš san (Foto: Getty Images)

Nova studija sugerira da ultraprerađena hrana, za koju se već zna da pridonosi zdravstvenim problemima poput bolesti srca i dijabetesa, također može biti povezana i s kroničnom nesanicom. U ultraprerađenu hranu spadaju namirnice koje su opsežno modificirane kako bi poboljšale okus, produžile rok trajanja ili olakšale masovnu proizvodnju, za razliku od minimalno prerađene hrane kao što je voće i povrće.

tri vijesti o kojima se priča Kineski ekranoplan Tehnologija Hladnog rata FOTO U javnosti se pojavile prve fotografije kineskog "Čudovišta iz Bohajskog mora" Haker, ilustracija I pretvorili u kriptovalute Jedna od najvećih digitalnih pljački u povijesti: U manje od tri sata, hakeri ukrali oko 140 milijuna dolara iz banaka Sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajini Američki stručnjaci upozoravaju Ovaj američki sustav protuzračne obrane postao je top-oružje, ali i top-meta za Ruse

Loš san Znanstvenici otkrili novi trik za učinkovito razbuđivanje nakon besane noći za koji je potrebno svega 20 minuta

Studija, koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Sorbonne Paris Nord u Francuskoj, analizirala je podatke 38.570 odraslih osoba u istraživačkom projektu NutriNet-Santé, povezujući prehrambene navike s obrascima spavanja. U vrijeme kada je sve više i više hrane visoko obrađene i poremećaji spavanja rašireni, važno je procijeniti može li prehrana pridonijeti lošoj ili dobroj kvaliteti sna, ističe Marie-Pierre St-Onge, znanstvenica za prehranu i spavanje na Sveučilištu Columbia u SAD-u.

Rezultati izraženiji kod muškaraca

Rezultati su ukazali na značajnu povezanost između veće konzumacije ultraprerađene hrane i povećanog rizika od kronične nesanice, čak i nakon prilagodbe za sociodemografiju, način života, kvalitetu prehrane i varijable mentalnog zdravlja. Sudionici su crpili 16 posto svoje dnevne energije iz ultraprerađene hrane, a 19,4 posto ih je prijavilo simptome kronične nesanice, pri čemu je ta skupina konzumirala više ultraprerađene hrane.

Povezanost je isto tako bila nešto jača kod muškaraca. Unatoč presječnoj i opservacijskoj prirodi studije, koja je procjenjivala podatke u jednoj vremenskoj točki i oslanjala se na samoizvještavanje, velika veličina uzorka sugerira da je ta poveznica vrijedna pažnje za daljnje istraživanje.

Važno je napomenuti da su naše analize bile opservacijske prirode, a nismo procijenili longitudinalnu povezanost, kaže epidemiologinja Pauline Duquenne sa Sveučilišta Sorbonne Paris Nord.

Nejasnoća koja i dalje ostaje

Navedeno istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, dopunjuje postojeće znanje o ultraprerađenoj hrani, iako ne utvrđuje uzročnost. Uzimajući u obzir uspostavljene veze između prehrane i spavanja, nije iznenađujuće da takva hrana može utjecati na rizik od kronične nesanice. Prethodna istraživanja pokazala su da je mediteranska prehrana povezana s nižim rizikom od nesanice, što predstavlja suprotan učinak od ultraprerađene hrane.

Slika nije dostupna Nova nada za sve koji pate zbog slabog sna: Pronađen gen koji ljude osuđuje na život pun nesanice

Nejasno je zašto ultraprerađena hrana može pridonijeti nesanici. Iako je vezu između te hrane i debljanja lakše razumjeti zbog visokog sadržaja kalorija, potrebno je više istraživanja kako bi se istražilo kako ta hrana može ometati san.

U budućnosti bi prospektivna epidemiološka, ​​kao i klinička i eksperimentalna istraživanja, mogla unaprijediti znanje o uzročnosti i medijacijskim putovima, poručuju autori navedenog istraživanja.

Izvor: Science Alert

Vezane vijesti